Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдия очаква до 8-9 години да се появи нов Нотариус

Името на Мартин Божанов – Нотариуса, се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков.

Притеснява ме, че за момента не знаем тази комисия с какви документи ще разполага. Освен това вече мина толкова време, че се притеснявам, че някои от тези документи вече са изчезнали„.

Това заяви пред БНР съдия Андрей Георгиев от Управителния съвет на Съюза на съдиите. Думите му бяха по повод решението за създаване на специална комисия от членове на Съдийската колегия, върховни съдии и административни ръководители, които да проучат данните за връзки с магистрати на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

Той сравни случая „Нотариуса“ с този с Красьо Черничкия. По негови думи това е повтарящ се сюжет и трябва да се намери ново институционално решение.

Георгиев подчерта, че в случая не става въпрос за някакъв личен конфликт.

Не е проблемът с Нотариуса, със съдия Цариградска, с Борислав Сарафов или с който и да е лично. Проблемът трябва да се гледа и да се реши институционално. Тъй като имаме много данни за обвързаности, в една такава комисия трябва да участват всички заинтересовани страни„, настоя той.

По негови думи на всичко това се гледало като на някаква поредица скандали, без да е ясно какво става отзад – кои са институционалните, процесуалните причини, които водят до тези скандали. Според Георгиев на първо място това е монополът на прокуратурата изцяло върху разследването, както и фактът, че в момента пострадалият от престъпление продължава да има твърде малко права във фазата на разследването. Другото било за независимостта на разследването на самата прокуратура, която на практика се оказва единствен разследващ орган.

Това сега се опитва държавата да преодолее и с парламентарна комисия, и с органа на ВСС. Колко ще са ефективни е друг въпрос„, отбеляза съдията.

Той напомни, че всеки гражданин, които се чувства застрашен във връзка с наказателно производство, може да иска да му бъде назначена охрана. Това не била привилегия на съдиите.

Съдия Цариградска 3-4 пъти поиска да бъде разпитана пред съдия. Процесуалният закон не допуска подобна възможност, защото когато имаме разпит пред съдия, тези материали вече не са тотално секретни, не са тотално в ръцете на прокуратурата„, коментира още Георгиев.

Според него трябва да се променят правилата относно достъпа до информация по разследвания в прокуратурата, така че не всичко да седи без никакви критерии в ръцете на наблюдаващия прокурор и удобно по едни случаи всичко да е следствена тайна, а по други – да се изнася подходяща за ръководството на прокуратурата информация.

Георгиев запита кой осъществява външен контрол върху съдебната система. Според него големият проблем е, че всичко върви през ВСС.

Искаме Висш съдебен съвет, който е независим и който работи за защита на обикновения човек в съдебната система, а не на някакви ръководни фактори„, изтъкна той и допълни, че за да стане това, ще е необходима помощ от медиите при предстоящите избори за ВСС.

Един съдия, който си върши работата, изведнъж трябва да преценява биографиите на доста хора, които ще кандидатстват. Би било много важно тази тема да задържи общественото внимание и да се види кои са кандидатите и да се изнесе обективна информация за това къде има проблеми и подозрения„, посочи Георгиев.

Той е на мнение, че в новата комисия трябва да влезе наказателен съдия с утвърдена репутация, който да бъде или от ВКС, или от Апелативния съд. Основният критерий може би е да не са заинтересовани във връзка с някой от разкритите участници, добави магистратът.

Георгиев поясни, че към момента на заплашването си съдия Цариградска е била съдия в Районен съд – първа инстанция.

Значи тези хора имат виждане, че трябва да натискат всичко и всички, защото смисълът да заплашвате или подкупвате първоинстанционен съдия клони към нула. Очевидно имаме манталитет. Очевидно в очите на някои хора съдебната система е подкупна изцяло, цялата, всеки е податлив на натиск„, коментира той.

Георгиев заяви, че въпросът е да се открият съпротивителни сили и да се покаже, че не всеки е податлив. Трябвало да се говори с аргументи и да се разкриват информации, които остават трудно забележими.

По негови думи от специалната комисия може да се очаква публичност. „Институционално функцията на обвинение в България е пробита още с Конституцията и това нямало да се промени„.

Според него другият вариант е външен натиск.

Георгиев очаква, че ще се намерят няколко виновни.

Ще бъдат посочени, срещу тях ще се образуват дисциплинарни производства, може би ще бъдат уволнени. След 8-9 години ще имаме нов Красьо Черничкия – Нотариуса„, обобщи магистратът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img