https://www.gerb.bg/bg

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп, снимка: EPA/SARAH YENESEL

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски президент Доналд Тръмп в Ню Йорк бяха събрани в четвъртък, съобщава АП. Сред тях са специалист по продажбите, софтуерен инженер, учител по английски език и много адвокати.

Изборът бе затруднен от отпадането на много кандидати по различни причини – пристрастие към Тръмп, проблеми с правосъдието или изтекла лична информация за кандидата, което го е принудило сам да поиска да бъде отстранен.

Съдът бързо се насочи към избора на заместник-съдебни заседатели.

Следват седмици на встъпителни изявления и свидетелски показания по дело, обвиняващо бившия президент републиканец във фалшифициране на документи през 2016 г., за да се скрият около 130 000 долара, които адвокатът и посредник на Тръмп Майкъл Коен е дал на порноактрисата Сторми Даниелс. Целта е била да се купи мълчанието ѝ относно отношенията ѝ с Тръмп.

Сред очакваните свидетели са Дейвид Пекър, бивш издател на таблоида National Enquirer, като по данни на прокуратурата той е публикувал статии в полза кампанията на Тръмп през 2016 г. Очакват се също показанията на Карън Макдугъл, бивш модел за списание Playboy. За нея прокуратурата смята, че е била платена от National Enquirer, за да мълчи за предполагаема афера с Тръмп.

Тръмп е изправен пред 34 престъпления. Той отрича да е извършил нарушение.

Изисква се Тръмп да присъства в съда по време на целия процес, като съдията Хуан Мърчан отхвърли искането му да пропусне заседание, за да може да присъства на изслушване пред Върховния съд. Там се очаква адвокатите на бизнесмена да защитават позицията, че Тръмп не бива да бъде преследван за нарушенията, извършени по време на управлението му.

„Той смята, че е по-висш, предполагам, от Върховния съд. Имаме истински проблем с този съдия“, коментира Доналд Тръмп след последното заседание.

В понеделник от демократическата партия поискаха съдия Мърчан да глоби бизнесмена с 1000 долара за всяка от трите публикации в социалните мрежи този месец, които критикуват Сторми Даниелс и Майкъл Коен. Глобите ще бъдат разгледани на 23 април.

Съгласно заповед за мълчание, наложена от съдия Мърчан, на Тръмп е забранено да прави изявления за свидетели, съдебни служители и членове на семейството си, които ще участват в делото. Неговият адвокат Тод Бланш посочи, че бившият президент само отговарял на отправената критика.

Доналд Тръмп пледира невинен по всички обвинения, като твърди, че заведените дела са плод на заговор на демократите за политическото му неутрализиране.

Според прогноза на Reuters делото по случая със Сторми Даниелс може да е единственото, което да бъде разгледано пред съда, преди Тръмп отново да се изправи срещу Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Дори да бъде осъден, Доналд Тръмп ще може да се кандидатира и да служи като президент при спечелени избори. По информация от проучване на Reuters обаче половината от независимите гласоподаватели и една четвърт от републиканците не биха гласували за него, ако бъде признат за виновен по настоящите обвинения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Почина коментаторът на CNN Алис Стюарт

Почина Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg