Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп, снимка: EPA/SARAH YENESEL

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски президент Доналд Тръмп в Ню Йорк бяха събрани в четвъртък, съобщава АП. Сред тях са специалист по продажбите, софтуерен инженер, учител по английски език и много адвокати.

Изборът бе затруднен от отпадането на много кандидати по различни причини – пристрастие към Тръмп, проблеми с правосъдието или изтекла лична информация за кандидата, което го е принудило сам да поиска да бъде отстранен.

Съдът бързо се насочи към избора на заместник-съдебни заседатели.

Следват седмици на встъпителни изявления и свидетелски показания по дело, обвиняващо бившия президент републиканец във фалшифициране на документи през 2016 г., за да се скрият около 130 000 долара, които адвокатът и посредник на Тръмп Майкъл Коен е дал на порноактрисата Сторми Даниелс. Целта е била да се купи мълчанието ѝ относно отношенията ѝ с Тръмп.

Сред очакваните свидетели са Дейвид Пекър, бивш издател на таблоида National Enquirer, като по данни на прокуратурата той е публикувал статии в полза кампанията на Тръмп през 2016 г. Очакват се също показанията на Карън Макдугъл, бивш модел за списание Playboy. За нея прокуратурата смята, че е била платена от National Enquirer, за да мълчи за предполагаема афера с Тръмп.

Тръмп е изправен пред 34 престъпления. Той отрича да е извършил нарушение.

Изисква се Тръмп да присъства в съда по време на целия процес, като съдията Хуан Мърчан отхвърли искането му да пропусне заседание, за да може да присъства на изслушване пред Върховния съд. Там се очаква адвокатите на бизнесмена да защитават позицията, че Тръмп не бива да бъде преследван за нарушенията, извършени по време на управлението му.

„Той смята, че е по-висш, предполагам, от Върховния съд. Имаме истински проблем с този съдия“, коментира Доналд Тръмп след последното заседание.

В понеделник от демократическата партия поискаха съдия Мърчан да глоби бизнесмена с 1000 долара за всяка от трите публикации в социалните мрежи този месец, които критикуват Сторми Даниелс и Майкъл Коен. Глобите ще бъдат разгледани на 23 април.

Съгласно заповед за мълчание, наложена от съдия Мърчан, на Тръмп е забранено да прави изявления за свидетели, съдебни служители и членове на семейството си, които ще участват в делото. Неговият адвокат Тод Бланш посочи, че бившият президент само отговарял на отправената критика.

Доналд Тръмп пледира невинен по всички обвинения, като твърди, че заведените дела са плод на заговор на демократите за политическото му неутрализиране.

Според прогноза на Reuters делото по случая със Сторми Даниелс може да е единственото, което да бъде разгледано пред съда, преди Тръмп отново да се изправи срещу Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Дори да бъде осъден, Доналд Тръмп ще може да се кандидатира и да служи като президент при спечелени избори. По информация от проучване на Reuters обаче половината от независимите гласоподаватели и една четвърт от републиканците не биха гласували за него, ако бъде признат за виновен по настоящите обвинения.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея разкритикува Съединените щати за доставката на ракети...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img