https://www.gerb.bg/bg

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Снимка; GettyImages

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в ареста двама от тримата арестувани мъже, обвинени за участие в измамна схема с имоти, съобщава БНТ.

На задържания за подпомагане на престъпната група полицейски инспектор беше наложен „домашен арест“.

В съдебната зала бе посочено, че задържаните А. Т. Д. и Д. С. В. са събирали информация за самотно живеещи хора с цел присвояване и продажба на техните имоти след смъртта им.

47-годишният полицейски инспектор от участъка в Иваново към Районното управление в Две могили Д. Д. Г. е обвинен, че срещу заплащане е изнасял данни от информационните масиви на МВР за починали собственици на имоти.

Предоставена е била експертна справка със снимки от неговия мобилен телефон на такива данни от автоматизираната информационна система БДС, препращани на друг от обвиняемите – Д. С. В.

Изтъкнато е, че ако остане на свобода той може да се укрие, да продължи да използва информация от МВР с користни цели и за да въздейства на разследването.

Защитата му посочи, че няма никакви доказателства, затова че полицаят е съзнавал за какво са използвани данните, които той е предоставял на Д. С. В.  Адвокатът посочи още, че Д. Д. Г. не е познавал третия обвиняем А. Т. Д. и не е получавал дори и стотинка от когото и да е за споделената информация. Няма и нито едно дисциплинарно наказание за 22-годишната си служба на МВР до момента и дори е получавал награди. Съдът сметна, че той ясно е съзнавал причините, поради които е споделял служебна информация, но на този етап няма достатъчно основания да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и определи „домашен арест“.

Прокурор Пламен Петков заяви, че 48-годишният механизатор А. Т. Д. е автор на подправеното ръкописно завещание, използвано при една от измамите. Смятан е и за основен организатор на групата. Освен това стана ясно, че има и 6 присъди за сходни престъпления. Бе отчетено, че ако остане на свобода, той може да се укрие или да въздейства на свидетели и обвиняеми.

Защитата на 43-годишния Д. С. В. заяви, че той дори се е завърнал от друго населено място, където е бил във връзка със служебен ангажимент, за да се яви доброволно след връчена призовка и няма опасност да се укрие. Предоставената от прокуратурата експертиза за споделяни данни от информационните масиви на МВР с него бе определена като неотносима към предмета на делото. Изтъкнато беше, че няма неоспорими доказателства, че полицейският инспектор е изпращал въпросната информация точно на мобилния телефон на Д. С. В.

От прокуратурата твърдят, че има доказателства за честа негова кореспонденция с обвиняемия полицейски инспектор и с други негови колеги, именно за събиране на подобна информация с престъпна цел.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

Те бяха разгледани късно в четвъртък, тъй като адвокатите на обвиняемите поискаха време, за да се запознаят с материалите по досъдебното производство, внесени от Окръжната прокуратура.

Припомняме, че се проверява се дали и други полицейски служители са участвали в схемата за имотни измами, във връзка с която в Русе бяха арестувани полицай и още двама души.

Разследва се престъпна група, занимавала се с имотни измами, най-често по отношение ма лица в социален риск. Групата е действала от ноември 2020 г. до момента.

В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления – за организирана престъпна група с 3 лица, едно от които е замесен полицай. Второто е за измама с користна цел. Третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни„, обясни наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

Разследването обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез фалшиви завещание, а едната – с неистински нотариален акт.

Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, при всеки случай е различен, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават„, допълни Градев.

На 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, четири от които – в служебни помещения в Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Русе.

В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи.

Ролята на задържания полицай в схемата е била да дава информация за набелязаните хора. 

Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи„, заяви Христо Христов, заместник-директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg