https://www.gerb.bg/bg

С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме готови за Шенген

Снимка: пресцентър МВР

Продължава активният политически диалог с Австрия за членството на България в Шенген, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

В рамките на участието си в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Калин Стоянов разговаря с австрийския си колега Герхард Карнер, като двамата обсъдиха именно приемането на страната ни в безвизовото пространство.

Стоянов запозна австрийския вътрешен министър с работата на българските власти за борба с нелегалната миграция. Той отчете висок натиск по българо-турската граница и отбеляза, че от началото на годината са предотвратени около 160 000 опита за незаконно преминаване на територията на страната.

Стоянов открои засиленото сътрудничество с Турция и подчерта, че в резултат на съвместната работа и организацията на националните сили намалява броят на задържаните в страната.

Той увери, че се полагат активни усилия за обезпечаване сигурността на външната граница на ЕС, включително поетапно се назначават допълнително гранични служители.

Считаме, че присъединяването на България към Шенген ще е силен положителен сигнал за единство на ЕС на фона на сериозните предизвикателства пред сигурността за Съюза, подчерта вътрешният министър и добави, че активният политически диалог за промяна на позициите продължава.

На свой ред Герхард Карнер посочи, че Австрия оценява работата на България по ограничаване на нелегалната миграция и сътрудничеството с Турция. Той определи като особено важен аспект наличието на достатъчно европейски финансови средства за охрана на външните граници на ЕС.

Стоянов се срещна и с румънския си колега Мариян – Каталин Предою. Двамата обсъдиха продължаването на координацията за приемането на двете страни в Шенген през декември, както и съвместни мерки за улесняване трафика през общата ни граница.

Министърът разговаря и с испанския си колега Фернандо Гранде-Марласка.

Стоянов благодари за постоянната подкрепа за членството на България в Шенген и изрази увереност, че дългият процес на присъединяването ще приключи успешно до края на годината.

Двамата обсъдиха продължаващата координация на усилията и действията в тази посока – положените от страната ни усилия и постигнатите резултати, включително в диалога с Нидерландия и Австрия.

Гранде-Марласка пък потвърди позицията, че разширяването на Шенген е приоритет на испанското председателство на Съвета на ЕС.

Двамата оцениха отличното сътрудничество в областта на вътрешните работи, което дава резултат по всички линии на противодействие на престъпността.

Припомняме, Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно границите си, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в безвизовата зона.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg