https://www.gerb.bg/bg

С 5% се увеличава броят на хотелите у нас през януари спрямо 2023 г.

Снимка: Stock by Getty Images

Местата за настаняване с 10 или повече легла се увеличават с 5.1% през януари тази година спрямо същия месец 2023-а. Броят на леглата в тях също се увеличава – с 5.9%.

През първия месец от годината в страната са функционирали 2 171 обекта като хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 62.4 хил. стаи и 128.9 хил. легла в тях. Това сочат данните на НСИ.

Общият брой на нощувките е 1 030.9 хил. което е с 0.2% по-малко в сравнение с година по-рано. Българските граждани са реализирали 609.0 хил. нощувки, а чуждите – 421.9 хиляди.

В местата за настаняване с 4 и 5 звезди са осъществени 78.4% от общия брой нощувки на чужди и 47.5% – на български граждани. В 3-звездните са осъществени 16.1% от нощувките на чужди и 27.2% – на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 5.5 и 25.3%.

Броят на пренощувалите лица намалява с 1.7% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 432.2 хил., като е отчетено намаление както при българските граждани – с 2%, така и при чуждите – с 1%. Нощувалите български граждани са 290.8 хил. и са реализирали средно по 2.1 нощувки. Чуждите граждани са 141.3 хил. със средно по 3.0 нощувки, като 78.2% от тях са пребивавали в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

Общата заетост на леглата е 26.2%, като намалява с 1.4 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 38.6%, следват тези с 3 звезди – 22.9%, и с 1 и 2 звезди – 13.6%.

В същото време обаче се запазва тенденцията приходите от нощувки да се увеличават – със 17.4% спрямо същият месец на предходната година и достигат 91.1 млн. лв., като 50.9 млн. лв. са от български граждани, а 40.2 млн. лв. – от чужди граждани.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Трима души, търгували с „маркови стоки“, се изправят пред Темида

Окръжна прокуратура - Русе привлече трима души към наказателна...

Над един милион палестинци са прогонени от Рафах

Принудителното разселване е прогонило над милион души от град...

Арестуваха шофьор, заредил гратис на бензиностанция

Задържаха 18-годишен шофьор, след като заредил автомобила си с...

Новата линия на метрото към кв. „Левски“ е наполовина готова

Изграждането на новата столична метролиния в посока кв. "Хаджи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шофьорка блъсна нарочно колата на друга жена в София и се закани да я ликвидира

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на жена за...

Йеменските хуси атакуват шест кораба в три морета

Йеменските хуси атакуваха шест кораба в три различни морета,...

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея

Южна Корея предупреди гражданите си, живеещи близо до границата...

„Хизбула“ свали израелски дрон над Ливан

Израелски безпилотен самолет беше свален над Ливан от ракета...

Делото за катастрофата край Своге през 2018 г. започва по същество

Започва по същество делото за катастрофата край Своге през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg