https://www.gerb.bg/bg

Руснаците в България ще могат да гласуват за президент

Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Гласуването на изборите за президент на Русия ще бъде организирано от руското посолство в България. Това е съгласувано със съответните български власти. Това е съобщил в сряда руският посланик Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

Гласуването на изборите за президент на Русия в страната ще бъде организирана на територията на нашето посолство, това вече е съгласувано със съответните органи„, каза Митрофанова.

На 10 януари руското външно министерство заяви, че подготовката за предстоящите президентски избори в Русия в чужбина вече е изправена пред значителни пречки.

Министерството на външните работи отбеляза, че в считаните за неприятелски страни по искане на техните власти са затворени 26 руски чуждестранни институции, а в много посолства броят на служителите е сведен до минимум поради масовите експулсации на дипломати.

Следователно не може да се гарантира, че всички руснаци в чужбина ще имат възможността да изберат държавен глава.

Както посочва специалният представител на МВнР на Русия Генадий Аскалдович, „много малко положителни отговора са били получени от руски чуждестранни агенции в Европа и Америка, изискващи сигурност в деня на изборите„.

В България руските власти също бяха засегнати от санкции и влязоха в конфликти.

Припомняме, че Съветът на федерацията насрочи избори за президент на Русия за 17 март 2024 г. Гласуването ще продължи три дни: 15, 16 и 17 март.

Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация.

На 1 януари, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия приключи в понеделник приемането на документи от кандидати за участие в изборите за президент, издигнати от политически партии.

Преди това, на 27 декември приключи приемът на документи за регистрация на инициативни комитети, издигнали независими кандидати.

В списъка с кандидатите са включени 11 души. Повече от 30 души, които предварително са уведомили комисията за намерението си да участват в президентските избори, не са стигнали до този етап.

До него достигнаха настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев, осем партийни кандидати – Леонид Слуцки (ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора), Сергей Бабурин (Русски народен съюз), Андрей Богданов (Руска партия на свободата и справедливостта), Борис Надеждин (Гражданска инициатива), Сергей Малинкович (Комунисти на Русия), Ирина Свиридова (Демократическа партия на Русия).

До 31 януари независимите кандидати трябва да подадат 300 хил. подписа в подкрепа като кандидати, номинираните от извънпарламентарни партии – 100 хил. Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и „Нови хора“ са представени в Държавната дума, така че техните кандидати не трябва да събират подписи.

На 1 януари Слуцки и Даванков вече подадоха документи в ЦИК, за да се регистрират като кандидати за президентските избори. Очаква се на 3 януари Централната избирателна комисия да получи документи за регистрация на кандидатурата на Харитонов.

Руските агенти трябва да положат всички усилия, за да предотвратят всякаква чужда намеса в президентските избори. Това заяви в края на миналата година директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

Путин обяви, че ще се кандидатира на изборите – стъпка, която със сигурност ще му позволи да остане на власт поне още шест години.

Руският лидер, който наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече ръководи страната по-дълго от всеки друг лидер след Йосиф Сталин, като изпреварва дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Опозиционните политици твърдят, че изборите са просто смокинов лист на демокрацията и прикриват това, което те считат за корумпирана диктатура на Путин в Русия.

Поддръжниците на руския лидер пък отхвърлят тези твърдения и посочват някои независими проучвания, според които Путин се радва на одобрение от над 80%. Те отбелязват, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия е загубила по време на хаоса при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg