https://www.gerb.bg/bg

Руските войски са напуснали атомната електроцентрала в Чернобил

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

На територията на атомната електроцентрала в Чернобил няма руски военни, но някои от тях все още са в Зоната на изключване (обезлюдената и забранена за достъп зона около централата-бел.ред.), каза в петък Евхен Крамаренко, ръководител на Държавната агенция за управление на Зоната за изключване на Украйна, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му, тръгвайки си, руските военни са взели със себе си компютри и част от имуществото, което се е намирало в централата.

Освен това руските сили са пленили няколко членове на Националната гвардия на Министерството на вътрешните работи на Украйна.

В четвъртък вечерта Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма данни за облъчването на руски войници в района на Чернобил.

В момента МААЕ не е в състояние да потвърди съобщенията, че руски военни са получили високи дози радиация, докато са били в Зоната за изключване на Чернобил. Агенцията се опитва да намери допълнителна информация за независима оценка на ситуацията„, пише пресслужбата на МААЕ.

В социалните мрежи и пресата се разпространяват твърдения, че десетки руски войници са били изложени на радиация във високи дози в района на атомната електроцентрала в Чернобил, по-специално в известната „червена гора“ близо до станцията. Тези информации обаче циркулират предимно в украински медии и публикации от украински потребители в социалните медии последните четири дни и няма как да бъдат независимо потвърдени.

Руските войски поеха контрола над Чернобил, където все още се съхраняват радиоактивни отпадъци, на 24 февруари – първия ден от инвазията.

Руските войски превзеха и Запорожката АЕЦ – най-голямата ядрена централа в Европа, на 4 март, което предизвика тревога, след като обстрелът предизвика пожар в близост.

На 30 март ръководителят на атомната служба на ООН Рафаел Гроси посети ядрената електроцентрала в Южна Украйна при първото си пътуване до страната след руската инвазия, мотивирано от опасения за ядрена авария.

Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ вече предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили АЕЦ „Чернобил“ да се повиши, тъй като системите й за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят.

Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ „Чернобил“, в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили вече поеха контрол над „Чернобил“, както и над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата действаща ядрена централа в Украйна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg