Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руските военни иззеха украинско оръжие в Авдеевка

Снимка: (архив) EPA

Руските военни откриха вносни боеприпаси в пункт на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Авдеевка, а в съседна сграда – склад с боеприпаси, произведени в САЩ и Чехия за 120-мм миномети.

Иззети са танк Т-64 и американска бойна машина на пехотата „Брадли“ Според руското министерство на отбраната са открити и дажби на чуждестранни наемници от Канада и Грузия, съобщава ТАСС.

По-рано ведомството съобщи, че позициите на украинските въоръжени сили в близост до жп гарата на града са се опитали да задържат военните, формирани на базата на „Азов“ (обединението е признато за терористично и забранено в Руската федерация) на 3-то отделно щурмова бригада.

Недалеч от жп гарата, в една от къщите с дебели стени, построена в началото на миналия век, имаше крепост на украинските въоръжени сили, която беше окупирана от бойци на националистическата 3-та отделна щурмова бригада. оборудваната крепост, канадско производство сухи дажби, принадлежали на чужденци, също са открити наемници от Канада и Грузия. На територията на крепостта са намерени неизползвани вносни патрони, а в съседна сграда – склад за боеприпаси, произведени в САЩ и Чехия за 120-мм минохвъргачки„, отбелязват от военното ведомство.

Новината на държавната агенция ТАСС и изявлението на руското министерство представлява част от руското ознаменуване на победата в Авдеевка – значително по-скромно от предишните. Не става ясно обаче как по дажбите с храна руските военни установяват присъствие на наемници и чужденци. Изявленията на руското министерство за това е част от пропагандата за привличане на чужди държави и издигането на войната на ниво Русия – НАТО.

Другото, което прави впечатление е моменталния сблъсък с „Азов“ – отново част от руската пропаганда. Действително обаче край Авдеевка при изтеглянето на украинските сили и за да се подсигури самото изтегляне бе изпратена бригада, която е наследник на „Азов“, но вече в рамките на армията.

Припомняме, че руските сили в понеделник поеха пълен контрол над огромния коксов завод от съветската ера в разрушения украински град Авдеевка, затвърждавайки най-голямата победа на бойното поле за девет месеца след една от най-интензивните битки на войната.

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия, откакто тя превзе град Бахмут през май 2023 г., и дойде почти две години след деня, откакто започна войната в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите войски са напреднали около 9 км в тази част от фронтовата линия и че руските войски настъпват напред след градската битка.

Украйна каза, че е изтеглила войниците си, за да спаси войските от пълно обкръжение след месеци на ожесточени битки. Путин приветства падането на Авдеевка като важна победа и поздрави руските войски.

Град Авдеевка вече 10 години е на фронтовата линия. Той има особена символика за Русия, тъй като беше превзет за кратко през 2014 г. от подкрепяните от Москва сепаратисти, които превзеха част от Източна Украйна, но след това беше превзет отново от украинските войски, които го превърнаха в обширна укрепена зона.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно но от окупирания от Русия през 2014 град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветската епоха беше един от най-големите в Европа.

Още в събота генерал-полковник Александър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, каза, че неговите войски са се върнали на по-сигурни позиции извън града,за да избегнат обкръжение и да запазят живота и здравето на военнослужещите„.

Западът рутинно дава оценки за руските загуби във войната, но рядко говори за украинските жертви, които според Москва са огромни. Според оценки на западното разузнаване стотици хиляди мъже от двете страни са били убити или ранени във войната.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img