Реклама

spot_img

Русия с линия от 2100 товарни вагона се окопала в Донецка област

Снимка: (архив) EPA

На 11 февруари украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-лейтенант Александър Павлюк за командир на украинските сухопътни сили, с което замени сегашния украински главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски.

Държавният глава направи и няколко други назначения на ръководители на службите през същия ден – генерал-лейтенант Юрий Содол за командир на Съвместните сили на мястото на генерал-лейтенант Сергей Наев; бригаден генерал Игор Скибюк за командир на десантните сили на мястото на генерал-майор Максим Миргородски; генерал-майор Игор Плахута за командващ Силите за териториална отбрана на мястото на генерал-майор Анатолий Бархилевич, който беше назначен за началник на украинския генерален щаб на 10 февруари.

Руските сили изглежда са построили 30-километрова бариера в окупираната Донецка област, вероятно за да служи като отбранителна линия срещу бъдещи украински нападения. Сателитни изображения от 10 май 2023 г. и 6 и 10 февруари 2024 г. показват, че руските сили през изминалите девет месеца са построили дълга линия от вагони, простираща се от окупираната Еленовка (южно от град Донецк) до Волноваха (югоизточно от Въгледар и северно от Мариупол).

Украински източник съобщи на 11 февруари, че руските сили са събрали повече от 2100 товарни вагона във влак с дължина 30 километра. Източникът съобщи, че са започнали да сглобяват влака през юли 2023 г. и предполага, че възнамеряват да използват влака като отбранителна линия срещу бъдещи украински нападения.

Железопътната линия между Еленовка и Волноваха е приблизително на шест километра от текущата фронтова линия, според оценката на ISW югоизточно от Новомихайловка в най-близката ѝ точка и е в зона на фронта, която е била относително неактивна, когато според съобщенията руските сили са започнали строителството. Руските сили наскоро направиха незначителни териториални придобивки в тази област. Руснаците може да са сглобили влака и за други цели, все пак посочва в дневния си анализ на „Института за изследване на войната“ (ISW).

Украински военни наблюдатели посочиха, че руската отбранителна индустриална база не е толкова продуктивна, колкото властите я представят, но все още е в състояние да поддържа военните усилия. Украинският военен наблюдател Константин Машовец съобщи на 11 февруари, че собствените производствени данни на Съвета за сигурност на Русия за 2023 г. показват, че е достигната пикова продукция през септември 2023 г. с 38,9 процента по-висока от средната месечна продукция за 2022 г. През следващите месеци тя непрекъснато намалява.

Машовец заяви, че Русия се бори да компенсира недостига на средно- и висококвалифицирана работна ръка и неспособността да получи необходимото индустриално производствено оборудване, резервни части и обслужване, за да поддържа темпото на производствените усилия.

Китайските компании са по-малко склонни да предоставят на Русия оборудване и резервни части, а и както ISW съобщи по-рано Русия преди войната е закупила много индустриални производствени системи от западните държави. А западните компании вече не желаят да доставят части за тези машини поради санкции.

Украинският военен анализатор Александър Коваленко заяви, че отчетените от Русия данни през последните години по-скоро се отнасят за ремонтирани и модернизирани танкове, взети от складовете, а не за ново производство. „Уралвагонзавод“, основният производител на танкове в Русия, може да произвежда приблизително 60-70 танка Т-90 годишно при идеални условия, но вероятно става въпрос само за между три и шест на месец. Коваленко отбеляза, че производителите на танкове „Уралвагонзавод“, „Омсктрансмаш“ и 103-ти бронетанков ремонтен завод в Чита, Забайкалски край, са фокусирани основно върху възстановяването, ремонта и модернизацията на руски танкове. „Уралвагонзавод“ е единственият производител на нови танкове.

Русия модернизира само танкове Т-54/55 и Т-62 след преценка, че това може да са основните бойни танкове на Русия в бъдеще. Производителите много рядко модернизират танкове Т-72 и Т-80. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по-рано заяви, че руските сили са получили 1600 танка през 2023 г. Коваленко приписва този брой предимно на модернизирани, а не на серийно произведени танкове.

Текущият ограничен капацитет на Русия не е гаранция, че тя няма да се бори да произведе достатъчно материал, за да поддържа военните си усилия със сегашното темпо или в дългосрочен план. Способността на Русия да модернизира танкове все още й дава предимство на бойното поле. Машовец отбеляза, че някои новопроизведени танкове като Т-14 Армада са лошо произведени, докато по-старите танкове като Т-72 (които Русия активно ремонтира) са по-надеждни.

Русия последователно се опитва да се адаптира към ограниченията, произтичащи от западните санкции. Може да изпитва затруднения в краткосрочен план от увеличаването на мерките за избягване на санкции. Партньорствата с държави като Китай и Северна Корея може да помогнат за компенсиране на съществуващите недостатъци в средносрочен до дългосрочен план.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Посланикът на Украйна в България: Военната помощ не е достатъчна

Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството...

Николай Денков: Русия не може да спечели тази война

На тази дата, точно преди две години, осъмнахме с...

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Четирима западни лидери - министър-председателите на Италия, Канада и Белгия...

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

Светът втора година вече живее с новините от една...

САЩ свалили ракети и дронове на хусите в Йемен и Червено море

Американските военни съобщиха в петък, че са унищожили дронове и...

Канада налага още санкции на Русия

Канада санкционира още 10 руски длъжностни лица и бизнесмени...

9 жертви след пожара във Валенсия

Най-малко девет души са загинали при пожара, който в четвъртък пламна...

Иран отрече да доставя ракети на Русия

Иран отрече в петък, че е предоставил балистични ракети...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индонезия връхлетяна за първи път от мощно торнадо (ВИДЕО)

Индонезия беше връхлетяна от торнадо с мащаби, които досега...

Глория Йорданова разкри нагла кражба на Преслава (ВИДЕО)

Глория Йорданова, която от години живее в Германия и...

Блинкън вижда възможност Израел да се интегрира в Близкия изток

Съществува изключителна възможност през следващите месеци Израел да се...

Две години след трагедията: Убит ли е Денис Теофиков? (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=b66FPgHhaZE Убит ли е певецът Денис Теофиков или е просто...

Победените кандидати на изборите в Индонезия искат разследване

Двама неуспешни кандидати на президентските избори в Индонезия миналата...

С въоръжени улични патрули Беларус ще бори екстремизма

Беларуският президент Александър Лукашенко призова правоприлагащите органи да организират...

12 проверки по случая Даная направени в „Пирогов“

Ани Стоянова, майката на починалата 14-годишна Даная, заяви пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img