https://www.gerb.bg/bg

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Василий Небензя, снимка: EPA/БГНЕС

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в понеделник в безличност и прекалена неутралност доклада на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Гроси говори, след като експертите на организацията са на мястото и имат възможност да видят всичко със собствените си очи, съобщава ТАСС.

Благодарни сме на ръководството на агенцията, че своевременно и ясно осъди преките атаки срещу Запорожката АЕЦ и призова за прекратяване на провокациите. Решихме да започнем изказването си по този начин, за да покажем колко странно звучат като цяло балансираните и уместни оценки на генералния директор. използвайте безлични фрази от поредицата „който и да стои зад атаките.“ Също така, противно на очевидните факти, добре известната страна, която стои зад атаките срещу станцията, не ни е посочена, особено след като експертите на МААЕ в съоръжението имат възможност да видят всичко със собствените си очи„, каза той на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Небензя отбеляза, че Русия призовава МААЕ директно да посочи източника на атаката срещу Запорожката атомна електроцентрала, от това зависи ядрената сигурност на Европа.

Вземайки предвид гореизложеното, призоваваме ръководството на МААЕ да признае очевидния факт и да не се ангажира с словесни еквилибристики, а да посочи източника на атаките срещу Запорожката АЕЦ„, каза той на среща на Съвета по сигурността на ООН. „Това не е политически въпрос, сега става дума просто за безопасност на централата и за ядрена и радиационна безопасност в Европа. Колебанието на секретариата на агенцията да нарече нещата с истинските им имена само насърчава властите в Киев да действат безотговорно и изключително опасно. действия.

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така отбеляза, че ако „такова безлична интерпретация на атаките на агенцията срещу Запорожките атомни електроцентрали продължи, усилията, предприети от МААЕ, до голяма степен ще загубят смисъла си„.

Припомняме, че Гроси настоя Съветът за сигурност на ООН да направи всичко възможно, за да намали риска от опасни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала.

Оказахме се опасно близо до ядрена катастрофа и днес трябва да направите всичко възможно, за да сведете до минимум риска от инциденти„, каза той по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, коментирайки последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Гроси приветства факта, че всичките шест реактора на ЯЕЦ сега са в режим на студено спиране.

Рискът от ядрен инцидент обаче все още е много реален„, добави той.

Гроси припомни някои основни принципи, които не трябва да бъдат нарушавани:

1. Не трябва да има никаква атака от или срещу централата, по-специално насочена към реакторите, хранилището за отработено гориво, друга критична инфраструктура или персонал;

2. АЕЦ не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия (т.е. ракетни установки за залпов огън, артилерийски системи и боеприпаси и танкове) или военен персонал, който може да бъде използван за нападение от централата;

3. Захранването извън площадката на централата не трябва да бъде излагано на риск. За тази цел трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че захранването извън площадката остава достъпно и сигурно по всяко време;

4. Всички конструкции, системи и компоненти, които са от съществено значение за безопасната и сигурна експлоатация на ЯЕЦ, трябва да бъдат защитени от атаки или саботажни действия.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg