https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Пациентите с редки болести да получат повече здравна грижа

Сред големите проблеми в борбата с редките заболявания е отсъствието на пациентите от общественото внимание, а много често и от системата на българското здравеопазване. Нашата главна задача е с общи усилия всеки пациент с рядко заболяване да намери равноправно място в системата на българското здравеопазване.

Това каза в петък президентът Румен Радев в словото си по време на XIV Национална конференция за редките болести и лекарства сираци, която се провежда в периода 29-30 септември в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Той заяви още, че всяка лична история на страдащ от подобно заболяване е е история на борба и на самоотвержен пример как човек трябва да преодолява трудностите. По думите му, тези болни дават надежда за нещо много важно – че живеем в цивилизована страна с общество, което се ръководи от хуманни ценности.

В едно хуманно общество нито един човек не трябва да остава без внимание и възможност за здраве, пълноценен начин на живот и реализация в обществото, подчерта държавният глава.

Президентът открои и дейността на организациите, които дават възможност проблемите на хората с редки заболявания да бъдат представени пред българските институции и се борят те да имат равни възможности за достъп до здравеопазване.

Президентът удостои с Почетния знак на президента за техния значим принос за отстояването на каузата на хората с редки заболявания в България проф. д-р Румен Стефанов – директор на Института по редки болести, Владимир Томов – основател и председател на Националния алианс на хората с редки болести, доц. Полина Милушева – Мандаджиева – основател и председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон, Йорданка Петкова – основател и председател на Асоциация Наследствен Ангиоедем и Тодор Мангъров – председател на Асоциация Пулмонална хипертония. Посмъртно бе отличена с Почетния знак на президента и Илиана Тонова – председател на Национална асоциация Саркоидоза.

Над 300 000 пациенти с редки заболявания живеят в България, само 5% от тях са лечими, за останалите 95% все още няма доказано ефективна терапия, но ранната диагностика е подобрена, стана ясно през февруари на пресконференция по повод на Световния ден на редките болести. Най-голяма част са генетичните заболявания – над 7000, някои от редките болести са онкологични, други инфекциозни, трети автоимунни, като общият брой стига 8000.

450 000 души живеят с редки болести в България. Това посочи миналата година доклад за състоянието на редките болести в България на сдружение „Ретина България“, което вчера организира и кръгла маса по темата.

В доклада се дадоха препоръки, сред които изготвяне на национален план и стратегия, какъвто страната ни няма от 2013 г. Като друга препоръка е посочено България да участва в съфинансирането на европейските действия в областта на редките болести чрез МЗ, МОН и Министерство на иновациите и растежа.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Джевдет Чакъров пита „Кой“ им изпратил НАП и КОНПИ

Той е убеден, че целта е да се компрометира ДПС и почетния председател Ахмед Доган

Байдън предава щафетата на следващото поколение

Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви в сряда...

Откриха близо 1500 кутии цигари, укрити в гумите на камион на Дунав мост – Русе

Митнически служители откриха голямо количество недекларирани цигари при проверка...

Синя София предлага шест общински дружества да станат публични

Синя София" внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС),...

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg