https://www.gerb.bg/bg

Ресорната комисия: МЗ и НЗОК да дадат указания на лекарите за липсващата ваксина за деца

Снимка: iStock

До вечерта на 10 август Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще трябва да изпратят указания към личните лекари как да процедират, ако липсва ваксината за бебета, която е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б. Това гласува парламентарната комисия по здравеопазване.

Ваксината е включена в задължителния Имунизационен календар. В указанията трябва да е посочено дали лекарите ще трябва да изчакат нова доставка на ваксината.

На 1 август от Министерството на здравеопазването отговориха, че ведомството е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблемът с доставката и до две-три седмици се очаква да има наличности от ваксината.

Всяка седмица, до сряда, Министерството на здравеопазването ще трябва да подава информация към здравната комисия за липсващи в България лекарства. Целта е комисията да разполага с тази информация преди четвъртък, когато се провежда редовното ѝ заседание и да може да реагираме, ако се налага, чрез бързи промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласува още комисията.

Комисията гласува още министърът на здравеопазването да изготви нормативни промени, чрез които ясно да се регламентира изписването на лекарства по електронен път, за да може да има по-голяма проследимост и „да виждаме как така влизат в България, а не достигат до пациентите, каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg