Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който се посочва, че убийството на 8000 мюсюлмани в Сребреница по време на войната в Босна не представлява геноцид, съобщава „Ройтерс“.

Това становище противоречи на решенията на международните съдилища.

Клането през 1995 г., случило се в седмицата, след като безопасната зона на ООН Сребреница беше атакувана от силите на босненските сърби, се смяташе за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Парламентарната стъпка дойде в кампанията на Сърбия и Република Сръбска срещу резолюция за отбелязване на геноцида в Сребреница, която се обсъжда в ООН и трябва да бъде гласувана в Общото събрание в началото на май.

Геноцид не се е случил, подобна квалификация трябва да бъде отхвърлена„, заяви националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик пред депутатите. „Сръбският народ не е извършил геноцид„.

Миналата седмица президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия ще се бори срещу приемането на резолюцията на ООН, която би хвърлила вината върху сърбите, поради опасения, че това може да даде мотив на Босна да поиска военни репарации от Сърбия – съюзник на босненските сърби по време на войната.

Властите в Република Сръбска призоваха гражданите да присъстват на масов митинг във фактическата столица на региона Баня Лука по-късно днес, за да протестират срещу резолюцията на ООН, която те се зарекоха, че никога няма да приемат.

Международният наказателен съд за бивша Югославия установи в поредица от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница представлява геноцид.

През 2007 г. Международният съд потвърди такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е успяла да предотврати извършването на геноцида.

Мъжете, повечето от които невъоръжени, бяха екзекутирани, докато се опитваха да избягат от източния анклав, след като той падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Те бяха избити и останките им бяха изровени години по-късно от масови гробове в основно и средно училище.

Сръбските сили бяха командвани от генерал Ратко Младич, който беше осъден на доживотен затвор през 2017 г., след като бе осъден от МНСБЮ за геноцид и престъпления срещу човечеството за организиране на кланета и етническо прочистване по време на войната в Босна.

Доклад от 2021 г. на група чуждестранни експерти, поръчан от правителството на Република Сръбска, заключава обаче, че в Сребреница са извършени престъпления, но не и геноцид. В документа броят на загиналите е намален наполовина и се твърди, че повечето от загиналите мъже са били убити в битка.

Проекторезолюцията на ООН, инициирана от Германия, Руанда и подкрепена от Съединените щати, Босна и Херцеговина и други страни, призовава 11 юли да бъде официален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

В нея се настоява и за осъждане на всяко отричане на геноцида в Сребреница.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img