Реклама

https://www.gerb.bg/bg

РЕПОРТАЖ НА NEWS24sofia.eu! Без ток и вода: унищожителните последици от земетресението в Турция и Сирия (СНИМКИ)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

13,5 милиона от нашите граждани са директно засегнати от това земетресение„, заяви турският министър на градоустройството Мурат Курум. Пътища в страната са затворени, а в някои райони няма вода. Хуманитарни организации предупреждават, че в съседна Сирия хуманитарната криза ще се задълбочи.

Прекъсване на елекричеството и водоснабдяването

В Хатай, Южна Турция, токът е спрял, разказва очевидец пред специалният пратеник на Информационна агенция News24sofiaeu Мурат Бекмезджи. В бензиностанции няма достатъчно гориво, липсва и хляб в магазините, показва проверка на News24sofia.eu от място. Електричество няма и в провинция Османие, съобщава репортерът ни Мурат Бекмезджи. В югоизточния турски метрополис Диарбекир много хора са прекарали нощта навън, в училища или джамии, защото ги е страх да се върнат по домовете си, увери се на място екипът на News24sofia.eu.

Спасителната работа в засегнатите райони се затруднява от ниските температури. Палатките на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации не се отопляват и не са достатъчни, съобщава турската новинарска агенция DHA.

Температурите ще останат ниски и през следващите дни. Турската метеорологична служба прогнозира сняг и дъжд в районите, засегнати от земетресението. Най-студеното време се очаква в провинция Кахраманмараш – епицентъра на земетресението. Там температурите ще паднат до -5 градуса по Целзий.

Доставянето на хуманитарна помощ в Сирия е почти невъзможно

В Сирия засегнати са основно бежанци, които са беззащитни в живеят в тежки условия, съобщава в официалния си сайт ООН, видя News24sofia.eu. Много от тях е трябвало да прекарат нощта на студ при изключително ниски температури, пише сирийската държавна агенция.

Смята се, че стотици семейства все още се намират под развалините. От доброволческата организация „Белите каски“, които действат в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, заявиха, че издирването през нощта е било много бавно поради бурята и липсата на оборудване.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците някои от засегнатите райони са отдалечени и трудно достъпни. Освен това няма достатъчно палатки, одеяла и топли дрехи за пострадалите от земетресението.

Според служители на ООН единственият контролно-пропускателен пункт между Сирия и Турция, използван за транспортиране на международна помощ, е затворен поради повреди по пътищата около него, причинени от земетресението. Това допълнително усложнява и без това сложната реакция на разразилата се хуманитарна криза, пише „Ню Йорк Таймс“. Пунктът, известен като Баб ал-Хава, не е засегнат, съобщиха от ООН, но пътищата до него са повредени и затворени.

Над 240 вторични труса

Земетресение с магнитуд 7,7 разтърси района около границата между Турция и Сирия в понеделник. То бе последвано от още едно земетресение с магнитуд 7,5. Досега са регистрирани повече от 240 вторични труса.

В засегнатия район не е имало толкова силно земетресение от около 900 години, обясни германската геоложка Шарлоте Кравчик.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img