РЕПОРТАЖ НА NEWS24sofia.eu! Без ток и вода: унищожителните последици от земетресението в Турция и Сирия (СНИМКИ)

Метеролозите прогнозират температури до -5 градуса в турската провинция Кахраманмараш – епицентър на земетресението. На този фон милиони са засегнати от спиранията на тока, водата и затворените пътищата

Views 428162
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

13,5 милиона от нашите граждани са директно засегнати от това земетресение„, заяви турският министър на градоустройството Мурат Курум. Пътища в страната са затворени, а в някои райони няма вода. Хуманитарни организации предупреждават, че в съседна Сирия хуманитарната криза ще се задълбочи.

Прекъсване на елекричеството и водоснабдяването

В Хатай, Южна Турция, токът е спрял, разказва очевидец пред специалният пратеник на Информационна агенция News24sofiaeu Мурат Бекмезджи. В бензиностанции няма достатъчно гориво, липсва и хляб в магазините, показва проверка на News24sofia.eu от място. Електричество няма и в провинция Османие, съобщава репортерът ни Мурат Бекмезджи. В югоизточния турски метрополис Диарбекир много хора са прекарали нощта навън, в училища или джамии, защото ги е страх да се върнат по домовете си, увери се на място екипът на News24sofia.eu.

Спасителната работа в засегнатите райони се затруднява от ниските температури. Палатките на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации не се отопляват и не са достатъчни, съобщава турската новинарска агенция DHA.

Температурите ще останат ниски и през следващите дни. Турската метеорологична служба прогнозира сняг и дъжд в районите, засегнати от земетресението. Най-студеното време се очаква в провинция Кахраманмараш – епицентъра на земетресението. Там температурите ще паднат до -5 градуса по Целзий.

Доставянето на хуманитарна помощ в Сирия е почти невъзможно

В Сирия засегнати са основно бежанци, които са беззащитни в живеят в тежки условия, съобщава в официалния си сайт ООН, видя News24sofia.eu. Много от тях е трябвало да прекарат нощта на студ при изключително ниски температури, пише сирийската държавна агенция.

Смята се, че стотици семейства все още се намират под развалините. От доброволческата организация „Белите каски“, които действат в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, заявиха, че издирването през нощта е било много бавно поради бурята и липсата на оборудване.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците някои от засегнатите райони са отдалечени и трудно достъпни. Освен това няма достатъчно палатки, одеяла и топли дрехи за пострадалите от земетресението.

Според служители на ООН единственият контролно-пропускателен пункт между Сирия и Турция, използван за транспортиране на международна помощ, е затворен поради повреди по пътищата около него, причинени от земетресението. Това допълнително усложнява и без това сложната реакция на разразилата се хуманитарна криза, пише „Ню Йорк Таймс“. Пунктът, известен като Баб ал-Хава, не е засегнат, съобщиха от ООН, но пътищата до него са повредени и затворени.

Над 240 вторични труса

Земетресение с магнитуд 7,7 разтърси района около границата между Турция и Сирия в понеделник. То бе последвано от още едно земетресение с магнитуд 7,5. Досега са регистрирани повече от 240 вторични труса.

В засегнатия район не е имало толкова силно земетресение от около 900 години, обясни германската геоложка Шарлоте Кравчик.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ТЕМАТА НА NEWS24sofia.eu! Третият ден: Жертвите на трусовете в Турция и Сирия вече са над 12 000, спасителите нямат време (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Гняв заради данък "Земетресение"