https://www.gerb.bg/bg

Разследвани индийски новинарски портал отрича да е получавал незаконно финансиране

Снимка: EPA/RAJAT GUPTA

Намиращият се в Индия новинарски портал NewsClick, който страната разследва за предполагаемо получаване на незаконно финансиране, обяви днес, че финансирането му е легално, както и че не публикува чужда пропаганда, съобщава „Ройтерс“.

Изявление на разследваната новинарска агенция гласи, че е обвинена в престъпления съгласно индийският Закон за предотвратяване на незаконни дейности за предполагаемо разпространение на китайска пропаганда на своя уебсайт. „Остро осъждаме тези действия на правителство, което отказва да зачита журналистическата независимост и третира критиката като бунт или ‘противодържавна’ пропаганда„, се казва в съобщението. „Цялото финансиране, получено от NewsClick, е било през приемливи банкови канали и е докладвано на съответните органи, както се изисква от закона.“

Изявлението дойде ден след като полицията нахлу в офиса на англоезичния новинарски сайт в Ню Делхи, както и в домовете на журналистите и писателите, които работят за него. Обиските бяха част от разследването за предполагаемо незаконно чуждестранно финансиране, казаха двама правителствени служители.

Основателят и висшият административен служител на новинарския портал бяха арестувани.

Специален екип за разследване започна операция по издирване, за да идентифицира всички онези лица, които вероятно са получавали средства от чужбина, за да управляват медийна група с основна цел разпространение на чуждестранна пропаганда„, разясни служител на вътрешното министерство. Той обясни още, че акциите са били част от разследване на Дирекцията за правоприлагане, индийската агенция за финансови престъпления, по подозрение за пране на пари.

Длъжностни лица твърдят, че разследването е започнало след доклад на New York Times през август, според който NewsClick е част от глобална мрежа, която получава средства от американския милиардер Невил Рой Сингам, за да публикува предполагаема китайска пропаганда.

В изявлението на NewsClick се казва още, че не публикува никакви новини или информация по нареждане на който и да е китайски орган, както и че не приема указания от Невил Рой Сингам относно съдържанието им.

Акцията срещу новинарския сайт предизвика остри реакции от медийни групи и опозиционни политически партии. Гилдията на редакторите на Индия заяви, че е загрижена, че подобен вид разследвания и обиски са пореден опит да бъдат заглушени медиите.

Федералният министър на информацията Анураг Тхакур изтъкна, че разследващите агенции са независими и „ако някой е извършил нещо лошо“, те действат срещу него.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg