https://www.gerb.bg/bg

Ръст на екскурзиите в чужбина това лято и спад на служебните пътувания извън страната (ТАБЛИЦИ)

Снимка: пресцентър НСИ

834.3 хил. пътувания на български граждани в чужбина са регистрирани през август 2023 г. Това е с 12.0% повече в сравнение със същия месец през миналата година. Отчита се увеличение на пътуванията за почивка и екскурзия – с 18.8%, и с други цели – с 10.7%, а тези със служебна цел намаляват с 3.9%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-много са били пътуванията на български граждани към Гърция – 223.9 хил., Турция – 223.7 хил., Румъния – 65.3 хил., Германия – 61.5 хил., Сърбия – 58.9 хил., Австрия – 21.9 хил., Италия – 21.2 хил., Франция – 20.2 хил., Република Северна Македония – 19.1 хил., Обединеното кралство – 18.5 хиляди.

47.4% от пътуванията на българи извън страната са били с цел почивка и екскурзия, 39.1% – за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, а със служебна цел – 13.5%.

Снимка: НСИ

През август 2023 г. посещенията на чужди граждани в България са 2 077.6 хил., или с 9.5% повече в сравнение с август 2022 година. Увеличават се пътуванията за почивка и екскурзия – с 11.7%, и с други цели – с 9.6%, а тези със служебна цел намаляват с 8.8%. Транзитните преминавания през страната са 39.3% (815.9 хил.) от всички посещения на чужди граждани в България.

Гражданите от Европейския съюз, посетили България, са 55.1% (1 145.4 хил. души) от посетилите България чужденци са от страни в ЕС, като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – 29.6% и Германия – 19.7%.

Снимка: НСИ

Посещенията на граждани от други европейски страни са 725.7 хил., или 34.9% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция – 293.5 хил., или 40.4% от посещенията в тази група.

Най-много посещения в България са реализирали граждани от Румъния – 339.5 хил., Турция – 293.5 хил., Германия – 225.8 хил., Украйна – 198.9 хил., Полша – 105.7 хил., Сърбия – 84.3 хил., Обединеното Кралство – 68.2 хил., Нидерландия – 65.1 хил., Франция – 64.4 хил., Гърция – 63.7 хиляди.

Отново преобладават посещенията с цел почивка и екскурзия – 50.5%, следвани от посещенията с други цели – 44.4%, и със служебна цел – 5.1%.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Общинарите не харесаха частичната актуализация на бюджета на София

Столичният общински съвет (СОС) отложи точката за разглеждане на...

Празна цистерна горя след катастрофа в Пловдив

Катастрофа между камион и празна цистерна е блокирала движението...

Слаба избирателна активност в Турция

Изборният ден протича нормално в Турция, като до момента...

Китайски изтребители тормозят нидерландска фрегата край Хаваите

Самолетите на китайските военновъздушни сили обиколиха нидерландска фрегата и...

Шефът на Топлофикация София се оттегля от поста

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" ЕАД инж. Александър Александров се оттегля...

Над 6 млн. тона е очакваният тазгодишен добив на зърно

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов даде...

Димитър Главчев гласува за редовно правителство с пълен мандат (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/WBur2Rz07F0 Премиерът Димитър Главчев гласува с машина. Наложи му се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg