Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Прозрачност без граници“ с 4 въпроса към МВнР за вота на българите в чужбина

От Асоциация „Прозрачност без граници“ изпратиха писмо до Министерството на външните работи относно мерките за гарантиране на избирателните права на българите в чужбина.

Те подчертават, че ведомството има важна роля за подготовката на изборите извън страната, така че да гарантира възможността на сънародниците ни да гласуват.

Предвид противоепидемичните мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на българите в чужбина, от Асоциацията отправят четири въпроса към МВнР.

На първо място те се интересуват дали са предприети мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и изискванията за организиране на избори в държави с български общности в градовете, включително тези, в които традиционно се провеждат избори.

От Асоциацията питат и дали се извършват консултации с дипломатически представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции в дипломатическите и консулските правителства и в градовете с български общности съобразно изискванията на родното законодателство и това на съответната държава.

Предвижда ли се провеждането на информационна кампания сред българите зад граница, която да ги информира за начина на гласуване съобразно противоепидемичните мерки в съответните държави, питат още от „Прозрачност без граници“. Те се интересуват и дали МВнР предвижда периодично информиране на българската общественост относно мерките, предприети от ведомството, във връзка с подготовката на изборите в чужбина.

Според Асоциацията отговорите на тези въпроси са важни за сънародниците ни в чужбина, поради което настояват МВнР да положи бързи усилия за гарантиране правата на българите в чужбина и за своевременното информиране на българската общественост за предприеманите мерки.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

МВР синдикатът защитава Калин Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е човек от кариерата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img