„Прозрачност без граници“ с 4 въпроса към МВнР за вота на българите в чужбина

Екип News24sofia.eu
Прочитания 2920
0 0

От Асоциация „Прозрачност без граници“ изпратиха писмо до Министерството на външните работи относно мерките за гарантиране на избирателните права на българите в чужбина.

Те подчертават, че ведомството има важна роля за подготовката на изборите извън страната, така че да гарантира възможността на сънародниците ни да гласуват.

Предвид противоепидемичните мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на българите в чужбина, от Асоциацията отправят четири въпроса към МВнР.

На първо място те се интересуват дали са предприети мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и изискванията за организиране на избори в държави с български общности в градовете, включително тези, в които традиционно се провеждат избори.

От Асоциацията питат и дали се извършват консултации с дипломатически представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции в дипломатическите и консулските правителства и в градовете с български общности съобразно изискванията на родното законодателство и това на съответната държава.

Предвижда ли се провеждането на информационна кампания сред българите зад граница, която да ги информира за начина на гласуване съобразно противоепидемичните мерки в съответните държави, питат още от „Прозрачност без граници“. Те се интересуват и дали МВнР предвижда периодично информиране на българската общественост относно мерките, предприети от ведомството, във връзка с подготовката на изборите в чужбина.

Според Асоциацията отговорите на тези въпроси са важни за сънародниците ни в чужбина, поради което настояват МВнР да положи бързи усилия за гарантиране правата на българите в чужбина и за своевременното информиране на българската общественост за предприеманите мерки.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

В публичното пространство се разпространяват няколко неверни факти – че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички български граждани. Това се прави от български политици, от различни представители от различни политически партии, обикновено опозиционни. В нито един момент българската държава не е вземала решение с броя и доставките на ваксините. […]