https://www.gerb.bg/bg

Процедурни хватки бавят приемането на бюджета на Варна

Снимка: Stock by Getty Image

Отменя се насроченото 10:00 часа днес от заседание на Общинския съвет във Варна. За това информираха късно снощи от пресцентъра на местния парламент. В съобщението се посочва, че нова сесия ще бъде свикана по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация от председателя на ОбС Христо Димитров от коалиция „Алтернативата на гражданите“ („Зелена партия“, „Българска левица“, „Обединена социалдемокрация“, „Движение за социален хуманизъм“).

Кметът на Варна Благомир Коцев от ПП във Facebook определя отлагането на заседанието като крайно разочароващо за варненската демокрация днес. Той изтъква, че приемането на бюджета на Варна за 2024 г. е спряно с безброй процедурни хватки. По думите му последната такава процедурна маневра е отмяната на гласуването на местния бюджет в четвъртък, защото председателят на ОбС е обявил свикването на заседание на местния парламент в 18:01 вместо в 17:59 часа в сряда.

Кога отново ще имат шанс общинските съветници да гласуват, не е ясно. Ново заседание, на което да се реши съдбата на парите за варненци, не е назначено„, коментира Коцев.

Градоначалникът вижда в това опит на различните формации в Общинския съвет да печелят време за търгуване на гласове срещу това да той да прокарва техните интереси – кадрови, икономически, политически.

Принципът, по който се избират членовете на моя екип, е еднозначен. Търся експертност и моралност, а не „услуги“. Пълненето на администрацията с партийни калинки е похват на бившите управляващи. Не мой“, отсича Благомир Коцев.

Той е категоричен, че във Варна няма да има безпринципни сглобки. Кметът допълва, че не търси мнозинство на всяка цена и не се поддава на шантаж.

Не защото не искам да има стабилен орган, който да взема решения за развитието на Варна, а защото не искам варненци да стават заложници на партийни прищевки или тесни икономически интереси„, посочва още Коцев.

БНР информира, че в дневния ред на заседанието на Общинския съвет за сряда са били предвидени осем точки, сред които и местния бюджет за годината. Гласувано е обаче само временно изпълняващ длъжността кмет на район „Приморски“ да бъде районният зам.-кмет Мартин Баръмов.

На продължилото около шест часа заседание са възникнали спорове по втората точка от дневния ред – „Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост„. Програмата е коригирана от общинската администрация, като всички незастроени терени са извадени от предвидените за продажба. На тяхно място обаче били вкарани допълнителни имоти за ликвидиране на съсобственост, така че да се запази макрорамката на програмата. Това, че коригираната програма е внесена в последния момент и съветниците не са имали възможност да се запознаят подробно с новостите, предизвикало разгорещен дебат. Въпросът с допълнените в програмата имоти трябва да бъде разгледан от комисията „Собственост и стопанство“ в ОбС в петък.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха пострадал турист в Стара планина

Служители на Планинската спасителна служба (ПСС) помогнаха на пострадал...

Атанас Запрянов: Във ВВС има 20% некомплект

Трудно е да се задържат хората на военна служба

Премиерът на Германия все още гледал телевизор с кинескоп

Олаф Шолц ползва един и същи портфейл от 40 години

Депутати не се разбраха чий е кметът на Доспат

Кметът на Доспат Елин Радев не се яви на предвиденото...

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

Търсенето на обхват затруднява на пожарникарите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg