https://www.gerb.bg/bg

Промените в Закона за домашното насилие са неясни и прибързани, категоричен Зарков

Снимка: архив БГНЕС

Редица неясноти се виждат в приетите ударно в понеделник от депутатите промени в Закона за домашното насилие. Това коментира пред bTV бившият правосъден министър и настоящ секретар по правни въпроси на президента Радев Крум Зарков.

Парламентаризмът е най-сложната система управление и изисква много висока отговорност. Вчера парламентаристите се събраха по спешност заради абсолютно справедливия гняв на хората и решиха да задушат този гняв, като хвърлят бързи решения. Само че има едно правило – в парламента всичко спешно излиза грешно. Така се получи и вчера„, каза той.

Същественият въпрос, подчерта Зарков, е дали ще бъде създадена система за превенция на насилието и наказание на насилниците. „Ако се остане до тук, няма да има. (…) Трябва да има една цяла система от органи, която да усеща, да предвижда и реагира, за да не се стига до последици.“

Категорично няма връзка между увеличаването на размера на наказанията и ефективността от тях, което е научно доказано, като най-важното нещо е превенцията и контрола, подчерта Зарков. Така например при увеличаване на наказанията, сочи статистиката, съдът започва да се въздържа повече от налагането им.

Как функционира системата, парламентът – след обществено недоволство по някакво деяние, което удря като с чук в гърдите общественото мнение, депутатите реагират първосигнално, завишавайки наказанията с което всъщност признават собствената си безпомощност.“

Зарков съзира и неразбираемост в приетата дефиниция за „интимни отношения“, неяснота има и относно записания срок от 60 дни продължителност на връзката, за да се прилага законът.

Законотворчеството е сложна и ювелирна работа. Законовите текстове не се пишат като Фейсбук пост, всяка една от думите има значение – кумулативни ли са, алтернативни ли са сроковете и т.н. Според мен тази дефиниция, ако въобще беше нужда, трябва да се разглежда в смисъла на самия закон – това не е Наказателния кодекс, който има за цел да накаже насилника, а закон, чиято цел е да организира политиката по превенция, както и да вземе бързи временни мерки за разделяне на насилника и жертвата. Промените бяха направени по начин, които тепърва ще създадат проблеми в правоприлагането. (…) Този срок от 60 дни породи много въпроси дали бе необходимо да се слага. Освен това – записано е „мъж и жена“, но ако прочетете текста, не става въобще ясно какво точно е искал законодателят„, продължи с критиките в конкретика правният секретар на президента.

Според бившия шеф на правното ведомство е било по-добре депутатите да преценят дали не би било по-правилно да не се претупват на две четения за един ден и Закона за домашното насилие, и свързаните текстове в Наказателния кодекс, а преди това да се направи обстоен анализ. „Вчера можеше да вземат решение на първо четене, да дадат ясна заявка, че това ще е посоката и да има необходимото време да се изчисти текста. Защото това не е схоластичен спор, много често добрите цели биват опорочени от лошо изпълнени закони. И зад това има човешки жертви.“

Зарков не се ангажира и с прогноза ще наложи ли президентът Радев вето върху приетите текстове – новата нормативна уредба щяла да бъде разгледана обстойно, като след това ще се вземе решение.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg