Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прокурори, следователи, съдии: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Снимка: Stock

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов е загрижен и притеснен от това, което вижда като законодателен процес в областта на съдебната власт. С приетите промени в Конституция бе приета вредна за цялото общество стъпка, каза той на брифинг пред журналисти относно така наречената съдебна реформа, която се проведе в края на месец декември миналата година след промени в Основния закон.

Той счита, че измененията, касаещи съдебната власт са противоконституционни, контрапродуктивни и вредни. Налице опасност от необратимо накърняване на интересите на обществото и пряко е застрашаване независимостта на съдебната власт, посочи Николов.

По думите му с извършените конституционни промени е иззета функцията на първичната учредителна власт, каквото е Великото Народно събрание. Освен това се засягат принципи на върховенство на държавата – разделението на властите и бе ликвидирана единната и независима съдебна система. Ние имаме и ще имаме напред в години прокуратура, която е пряко контролирана от политическия сегмент на властта, изтъкна Владимир Николов.

Има измяна на идеите, които съдебната реформа въплъщава, и има подмяна. Реформата е на всички и не е само на някои отделни политически партии и организации, които да я приватизират„.

Владимир Николов разкритикува проекта за нов Закон за съдебната власт. Законопроектът страда от съществени пороци, базира се на грешна идея, на необяснимо натикване на прокуратурата като полезен държавен инструмент в ъгъла с незачитане на основни принципи, посочи Николов.

Измененията в Закона за съдебната власт трябва са централна част от реформата, но не по този начин – трябва да бъдат направени чрез изслушване на мнението на всички заинтересовани страни, за да може да се постигне искания резултат, а не чрез диктат и неглижиране на това, което професионалистите искат, подчерта Николов.

Той настоя срокът за обществено обсъждане на Закона за съдебната власт да бъде удължен.

Десислава Петрова, член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България заяви, че целта е прокуратурата да бъде подчинена на политиката, оставена в рамките на съдебната власт. От години в страната текат процеси, които целят подчинението на прокуратурата, защото тя работи, смята Петрова. Тя ще се бори да защити прокуратурата от всякакво политическо влияние.

Пенка Велинова, член на Управителния съвет на Български съдийска асоциация добави, че още, когато се заговорило за конституционните промени, самата тя не очаквала толкова бързо да бъдат приети. От Български съдийска асоциация не са участвали в обсъждането на промените в Конституцията, тъй като не получили покана. И Велинова, както Николов разкритикува конституционните промени като заяви, че са противоконституционни и е било нужно Велико Народно събрание, за да се приемат.

Велинова посочи, че Законът за съдебната власт „страда“ от липсата на мотиви. Липсвала и оценка на въздействието. Мотивите на законопроекта са несъстоятелни, тъй като обсъждането на закон изисква излагане и рационално обръщение на обществен дебат, настоя тя.

Пенка Велинова се обяви и против промените, касаещи прокурорския съвет и статута на главния прокурор. Промените са изцяло на компетенциите на Велико Народно събрание, посочи тя, като добави, че промените са изцяло политически. Прокурорският съвет има важни решаващо функции, а не просто един отчетен орган, чрез който прокурорите да се отчитат. С начина, по който се конструира прокурорския съвет създава предпоставки за политическо влияние върху него, категорична бе Велинова.

Преслава Петкова, председател на Камара на следователите в България посочи, че всички промени в Конституцията в частта съдебна власт са противоконституционни. Тя вижда политическо насочване към овладяване на прокуратурата от политическата власт, което ще бъде пагубно за държавното обвинение. С измененията в Конституцията се нарушава и формата на държавно управление.

Тя счита, че ВСС вече не съществува, а се създава съвсем нов кадрови орган. Това, което бе направено през декември 2023 г. цялото общество видя, че това, което се направи ще е пагубно за съдебната система. Трябва да се изчака произнасянето на Конституционния съд, както и да се отложи приемането на Закона за съдебната власт, призова Преслава Петкова.

Според нея Законът за съдебната власт трябва да бъде ревизиран. Аргументът – липсва логика в законопроекта.

Александър Николов, председател Сдружение на администрацията към съдебната власт посочи, че в последните 20 години политиците избягват дебата по същество за така наречената съдебна реформа. Съдебна реформа не е промяна в законите, а бързо и качествено обективно правораздаване. Като се раздели ВСС какво това ще допринесе за бързо и качествено правосъдие, попита Николов.

Той се оплака, че неговото сдружение не е било поканено в работната група за новия Закон за съдебната власт. Съдебната реформа трябва да се осъществи по по-различен начин, да се чуе мнението на експертите, професионалистите и тези, които практикуват професията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img