https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата нищи обгазяването в кабелния завод в Карнобат

Снимка: (архив) Борис Иванов, Информационна агенция „Нюз 24“ / www.news24sofia.eu

Районната прокуратура в Бургас извършва проверка по сигналите за изтичане на опасен газ в района на кабелния завод в Карнобат, съобщи БНТ.

Припомняме, че в петък миналата седмица силна миризма наложи евакуация на работниците. Бяха отчетени завишени стойности на циановодород и сероводород. Вчера служителите отново бяха евакуирани, след като шестима служители потърсиха медицинска помощ със симптоми на натравяне – дразнене на гърлото, кашляне и гадене.

Източникът на замърсяването все още не е открит. При замервания вчера не са установени наднормени стойности на опасни вещества в района на завода.

Проверката на прокуратурата е образувана във връзка с първия сигнал от 5 април. За момента не е образувано досъдебно производство, като се изчакват обобщени данни от проверяващите органи след новите сигнали, за да се прецени дали да бъде повдигнато обвинение и срещу кого.

Целта е да се установи здравословното състояние на лицата, подали оплаквания от вчерашния ден, дали са в причинно-следствена връзка именно с изтичане на газове и въобще дали има наличие на такова. Законодателят предвижда санкция за умишлено деяние за този вид престъпление от 1 до 5 г. и глоба от 500 до 30 000 лв.“, обясни районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Павел Маринов посочи, че продължава да се търси източникът на замърсяването. Засега следите водят към канализационната система.

Наложили сме възбрана да се използват канализационните системи, за да няма такова изтичане и занапред. Взели сме проби от канализационните системи и от реката – от реката нямаме изтичане, това се потвърди, от канализационната система, очакваме днес до края на деня да получим доклад от лабораторията„, каза още той.

Кметът на Карнобат Георги Димитров увери, че няма абсолютно никаква опасност за хората извън територията на предприятието и района на разположената на 50 м шахта.

Днес сигнали за изтичане на газ няма, но кабелният завод е затворен и служителите не са на работа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg