https://www.gerb.bg/bg

Премиерът на Косово настоява за допълнителна военна сила от Великобритания

Албин Курти, снимка: EPA

„Символичното“ присъствие на НАТО в Косово не е достатъчно, за да се предотврати инвазия от Сърбия, твърди премиерът на Косово Албин Курти в интервю пред The Telegraph. По негови думи сръбските военни бази са заели позиции за атака.

Правителствата на САЩ и Великобритания обвиниха Курти, че собственоръчно подклажда напрежение, като натрапва етнически албански кметове в гранични райони на Косово, населени предимно със сърби.

Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да се предотврати война в Западните Балкани, посочи още премиерът.

Коментарите на Курти са вследствие на намеци по-рано тази седмица от страна на сръбския президента Александър Вучич, свързани с опит Сърбия да си върне Косово. Вучич заяви, че Белградще изчака възможно най-добрата инерция и ще се възползваме от възможността си.“

В момента 45 британски войници участват в контингент от 4443 души на НАТО в Косово. 365 от войниците са от Унгария, 572 са американци и 1322 – италианци. Курти признава, че макар военното присъствие да е „значително“ в северните региони с предимно етнически сръбско население, това присъствие не е нараснало „с много“ и е „като цяло символично“. Той смята, че страната му „може да бъде още по-добре защитена“ и че НАТО може и трябва да бъде по-ангажирано в Косово – както военно, така и политически.

В отговор на думите на премиера, говорител на британското министерството на отбраната заяви: „Обединеното кралство продължава да оказва активна подкрепа за суверенитета и независимостта на Косово.“

В интервюто Албин Курти показва въздушни снимки на 41 военни казарми в Сърбия, като твърди, че постройките са стратегически разположени, както за „защита на Белград, така и за нападение на Косово„.

На друго изображение се виждат 48 сръбски настъпателни оперативни бази (FOBs), които са разположени по 381-километровата граница с Косово. За базите се смята, че 28 са военни и 20 – жандармерийски, като броят на хората във всяка варира между 50 и 150 души.

Допълнително, премиерът посочи планинския терен на страната си като затрудняващ отбраната. По негови думи сърбите са използвали 16 незаконни пътища, които вече затворени, за контрабанда на боеприпаси и военно оборудване в райони със сръбско мнозинство.

Вярвам, че докато Сърбия не признае Косово, докато Сърбия поддържа 48 оперативни бази около нашата държава и докато Сърбия е близък съюзник с Кремъл, трябва да се поддържа висок капацитет от нашата страна и повече военна сила от страна на НАТО„, подчерта Курти.

Иска ми се Сърбия да промени позицията си и подхода си към Косово, за да се нормализират отношенията. Вярвам в справедливостта без отмъщение. Не вярвам в отмъщението. Ако има отмъщение, не може да има справедливост.

Курти твърди, че е поискал от Брюксел повече войски в Косово „няколко пъти“, включително преди инвазията в Украйна, както и отново миналата година, когато сръбски въоръжени лица нападнаха полицията в северната част на страната и убиха четирима души. Близо 200 британски войници бяха разположени в региона след атаката в опит за деескалация на напрежението, като се присъединиха към 400-те британски войници, които вече бяха разположени там. Тези допълнителни сили обаче вече са били изтеглени.

След сблъсъка Алиша Кърнс, председател на комисията по външни работи на Камарата на общините във Великобритания, обвини Запада в неуспешна защита на Косово от сръбска и руска агресия. Тя призова британското правителство да „гарантира, че няма да възприемем политика за Балканите, центрирана около Белград.“

Припомняме още, че Великобритания беше ключов аспект от коалицията на НАТО, която помогна на Косово да получи своята независимост от Сърбия след избухването на войната през 1998 г. Намесата от страна на Запада беше с цел да се спре кампанията на югославския президент Слободан Милошевич за етническо прочистване в региона, съставен от предимно мюсюлманско мнозинство. Над 10 000 души загинаха в конфликта, като повечето от тях бяха етнически албанци от Косово.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper

В момента разузнавателните безпилотни самолети MQ-9 Reaper са приоритетни...

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg