ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

Views 11338
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров

В процеса на изготвяне на предложението на партия „Продължаваме промяната“, прието от Външна комисия, в което е записано, че се дава мандат на кабинета да реши каква „техническа“ помощ да окаже на Украйна, е било обсъден и вариант терминът да бъде „военно-техническа“.

Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. В крайна сметка обаче се е стигнало до това компромисно решение.

Много от представителите на ПП пък подкрепяли тази формулировка (военно-техническа).

Нашето политическо решение е да гласуваме по съвест, много от колегите биха подкрепили такава формулировка. Това е въпрос на изчистване на детайли„, каза Гюров.

Вчера във външна комисия успяхме всички коалиционни партньори да се обединим около едно рамково решение. От самото начало ние стоим за Украйна и искаме да дадем възможно най-широк мандат да се окаже помощ. Очакваме да се обединим и в детайлите и в зала, затова ни трябва известно време, това са много важни решения, които да взимаме на коляно и на крак в края на работния ден. Затова ще отидем с тази нагласа на коалиционния съвет. За нас е изключително важно да има обединение. Трябва ни малко време да изчистим детайлите„, добави той.

Може би забравяме, но в Украйна има още един български кораб – „Рожен“ в пристанището „Черноморск“ и това е изключително важен приоритет на правителството – да защитим живота и здравето на българските граждани„, подчерта Гюров.

Той отрече съдбата на кораба там да е била обвързана като условия за това дали да пращаме или не въоръжение за Украйна.

Припомняме, че на борда на кораба „Царевна“ има петима български моряци.

Българската диаспора в Украйна също е голяма, но за това не стана дума в парламента.

В крайна сметка решението на парламента просто дава мандат на правителството да реши в конкретика вида помощ, която да предоставим, допълни Андрей Гюров.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Великобритания разширява санкционния си списък срещу Русия

Великобритания разшири санкционния си списък срещу Русия, съобщава „Ройтерс“. Под удара на наказателните мерки попадат още 26 физически и юридически лица, сред които военни фигури и компании от отбранителната индустрия. Обединеното кралство, което се стреми да играе ключова роля в отговора на Запада на нахлуването на Москва в Украйна, вече […]