https://www.gerb.bg/bg

Половината машини за гласуване извън страната вече са готови (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Около половината машини за гласуване извън страната вече са готови, съобщи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева по време на представяне на работата по подготовката на машините за гласуване в чужбина в склада, където се съхраняват устройствата. Складът се охранява от жандармерия.

Извършва се подготовка и на останалите устройства, като им се инсталира необходимия софтуер. Машините и бюлетините за гласуване в Гърция заминаха днес. Тръгват също машините за Канада, САЩ и Великобритания, а останалите ще потеглят утре.

С 525 машини ще се гласува извън страната. В 301 секционни избирателни комисии извън страната ще има машинно гласуване, а в 238 или 239 от тях ще има по две машини.

Снимка: БГНЕС

За работа с машини имаме обучителни материали, и от Централната избирателна комисия, и от „Сиела“. В понеделник ще бъде направено обучение на членовете на секционни избирателни комисии извън страната, които ще бъдат командировани, така че там ще бъде представен също материал за работа с машините. Едновременно с това подготвяме да бъдат публикувани на страницата на ЦИК протоколите с резултатите, които да могат да използват секционните избирателни комисии, и за обучение преди изборите, а и в деня след изборите. След като попълнят черновите, могат да попълнят данните в тези обучителни протоколи, за да видят, че всички контроли са удовлетворени и едва след това да попълват беловата на протокола, за да могат по-бързо да изпращат, специално комисиите извън страната, резултатите от изборите и да бъдат освобождавани по-бързо. Не очакваме да има забавяния„, посочи Росица Матева.

Хартиените бюлетини са отпечатани, част от тези за секциите в чужбина вече са изпратени. В страната също бюлетините се получават по график.

От МВнР съобщиха, че над 200 машини са предназначени за Турция и се очаква те да потеглят утре.

Снимка: БГНЕС
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Трима души, търгували с „маркови стоки“, се изправят пред Темида

Окръжна прокуратура - Русе привлече трима души към наказателна...

Над един милион палестинци са прогонени от Рафах

Принудителното разселване е прогонило над милион души от град...

Арестуваха шофьор, заредил гратис на бензиностанция

Задържаха 18-годишен шофьор, след като заредил автомобила си с...

Новата линия на метрото към кв. „Левски“ е наполовина готова

Изграждането на новата столична метролиния в посока кв. "Хаджи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Централна Европа настоява за действия срещу газовата тарифа на Германия

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия настояват Брюксел да предприеме...

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико Кмет...

Западната коалиция нарушила 8 пъти за ден сирийското въздушно пространство

Авиацията на международната антитерористична коалиция, ръководена от САЩ, е нарушила...

Хората от Карловско блокираха Подбалканския път и прохода Троян-Кърнаре за час

Протестиращите от наводнените през 2022 година села в Карловско...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg