https://www.gerb.bg/bg

Планът на Лондон за мигрантите в Руанда отново бе отхвърлен в парламента

Снимка: iStock by Getty Images

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха всички промени в законопроекта за изпращането на мигранти в Руанда, направени в Камарата на лордовете, съобщава BBC.

Оспорваният законопроект ще бъде върнат в горната камара за допълнително разглеждане във вторник.

Това идва, когато докладите сочат, че Обединеното кралство е водило разговори с други страни, включително Армения, по въпроса за депортациите.

Припомняме, че планът за изпращане на някои търсещи убежище в Руанда претърпява неуспехи, откакто беше обявен за първи път през април 2022 г. от правителството на Борис Джонсън.

Законопроектът, който обявява Руанда за безопасна, вероятно ще бъде приет тази седмица.

Той няма да стане закон, докато и двете камари не се споразумеят.

При гласуването в понеделник депутатите отхвърлиха шест поправки, една от които щеше да предостави освобождаване от депортация за хора, служили във въоръжените сили на Обединеното кралство в чужбина.

Правителството също така отхвърли призивите за освобождаване на жертвите на модерното робство. Вместо това предложи свое изменение, което ще предостави годишен доклад за въздействието на политиката върху жертвите, което след това беше прието.

Както се съобщава в Times, вътрешни правителствени документи показват, че Коста Рика, Кот д’Ивоар и Армения са били разглеждани като варианти за подобни схеми, ако Руанда се окаже успешна.

BBC е видяла някои от документите, които са от преди няколко месеца, и разбира, че списъкът е точен.

Плановете на ранния етап се описват от източници като „модел на задържане“, като други страни искат да видят дали планът за Руанда наистина ще се осъществи, преди сами да опитат нещо подобно.

Други африкански нации, включително Мароко, Тунис, Намибия и Гамбия, „изрично са отказали“ да влязат в технически дискусии, според Times.

Сър Матю Райкрофт, висш държавен служител в Министерството на вътрешните работи, каза, че документът е „остарял“ и не трябва да се предполага, че има активни преговори с други страни.

Лейбъристите смятат, че схемата е погрешна и възнамеряват да я премахнат, ако спечелят общите избори, които се очаква да се проведат по-късно тази година.

Министърът на имиграцията в сянка Стивън Кинок каза, че схемата в Руанда е „обречена на провал“, като я нарече „фундаментално неосъществима, недостъпна и незаконна„.

Сър Кийр Стармър каза, че вместо това ще се съсредоточи върху насочването към престъпни групировки и договарянето на нови споразумения за сигурност с Европа.

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Миналата година обаче Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

В опит да преодолее съпротивата на съдилищата, правителството на Сунак прокарва законодателство през парламента, което ще блокира по-нататъшни правни предизвикателства, като обяви Руанда за безопасна страна за търсещите убежище.

По данни на британското правителство понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, като броят им може да бъде увеличен.

534 мигранти са прекосили Ламанша в 10 лодки в неделя – рекорд за тази година.

Общо за 2024 г. досега те са 6265, което е увеличение от 28% спрямо същия период на миналата година.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg