Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петер Павел е новият чешки президент

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Бившият началник на щаба на чешката армия генерал Петер Павел, силно прозападен кандидат, който подкрепя помощта за Украйна, се очаква да спечели президентските избори в Чешката република в събота, показаха първите резултати и моделни прогнози.

Проекционен модел от новинарския уебсайт www.seznamzpravy.cz, използващ ранни резултати, публикувани от чешката статистическа служба, която извършва преброяването на гласовете, показа, че Павел побеждава бизнесмена милиардер и бивш премиер Андрей Бабиш с между 57,6% и 58,8% от гласовете.

Телевизионният канал CNN Prima News, използвайки модели за гласуване от агенциите STEM и STEM/MARK, прогнозира, че Павел ще спечели 58% от гласовете в сравнение с 42% за Баниш.

Резултатите от половината избирателни райони в страната показват, че Павел води при преброяването на гласовете с 54,9% срещу 45,1% на Бабиш. Петер Павел спечели първия тур с минимална преднина под един процент пред Бабиш.

Пълните резултати от двудневния балотаж се очакват по-късно в събота.

Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, води кампания като независим и има подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарни избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш – милиардер, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., се опита да привлече избиратели, недоволни от растящите цени, и обеща да настоява правителството да направи повече, за да им помогне.

Чешките президенти имат малко конституционни задължения, но избират министър-председателя и ръководителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват за политики.

Павел подкрепи позицията на централноевропейската държава с население от 10,5 милиона твърдо за подкрепа на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО и продължаващата помощ на правителството за Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Доматите и краставиците поевтиняват, яйцата и плодовете поскъпват

За поредна седмица се отчита спад на цените на повечето...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img