Петер Павел е новият чешки президент

Предварителни данни от президентските избори

Views 1433
0 0
Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Бившият началник на щаба на чешката армия генерал Петер Павел, силно прозападен кандидат, който подкрепя помощта за Украйна, се очаква да спечели президентските избори в Чешката република в събота, показаха първите резултати и моделни прогнози.

Проекционен модел от новинарския уебсайт www.seznamzpravy.cz, използващ ранни резултати, публикувани от чешката статистическа служба, която извършва преброяването на гласовете, показа, че Павел побеждава бизнесмена милиардер и бивш премиер Андрей Бабиш с между 57,6% и 58,8% от гласовете.

Телевизионният канал CNN Prima News, използвайки модели за гласуване от агенциите STEM и STEM/MARK, прогнозира, че Павел ще спечели 58% от гласовете в сравнение с 42% за Баниш.

Резултатите от половината избирателни райони в страната показват, че Павел води при преброяването на гласовете с 54,9% срещу 45,1% на Бабиш. Петер Павел спечели първия тур с минимална преднина под един процент пред Бабиш.

Пълните резултати от двудневния балотаж се очакват по-късно в събота.

Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, води кампания като независим и има подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарни избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш – милиардер, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., се опита да привлече избиратели, недоволни от растящите цени, и обеща да настоява правителството да направи повече, за да им помогне.

Чешките президенти имат малко конституционни задължения, но избират министър-председателя и ръководителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват за политики.

Павел подкрепи позицията на централноевропейската държава с население от 10,5 милиона твърдо за подкрепа на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО и продължаващата помощ на правителството за Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Изчезнаха три тийнейджърки от кризисен център във Варна

Три момичета, на 15, 16 и 17 години са изчезнали от няколко дни във Варна, съобщава „24 часа“. Майката на една от тях, 17-годишната Любомира, публикува апел в социалните мрежи за помощ, да се намери детето ѝ. „Дъщеря ми е в неизвестност от 21.01.2023 г. Изчезнала е в района на […]