Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пациентите с хемофилия трябва да бъдат насърчавани от ранна възраст да практикуват активно различни спортни дейности

Геновева Генова, рехабилиатор в УМБАЛ „ Св. Екатерина“

17 април е Световен ден за борба с хемофилията. Световният ден за борба с хемофилията е ден за хората, които са засегнати от нарушения на кръвосъсирването – или защото имат такова, или защото се грижат за някого, който го има. При хора с хемофилия, процесът на съсирване на кръвта не работи правилно, в резултат на което те могат да кървят по-дълго от нормалното, а някой хора могат да получат спонтанно кървене в ставите, мускулите или други части на тялото си, което да доведе до проблеми с развитието и постоянни затруднения в мобилността. Редовната физическа активност значително повишава стабилността и силата на мускулно-скелетната система, което води до по-нисък риск от травми и наранявания. Това прави тренировките изключително полезни за хората, засегнати от заболяването хемофилия. Физическата активност е препоръчителна не само за пациентите с нарушения в кръвосъсирването, но и за всички останали, обясни Геновева Генова, рехабилиатор в УМБАЛ „ Св. Екатерина“ в интервю за News24sofia.eu.

– Световната здравна организация активно промотира движението като метод за поддържане на оптимално здраве. Това отнася ли се за пациентите с хемофилия?

– Пациентите с хемофилия не са изключение от тези препоръки. Движението е от полза и за понижаване на телесното тегло на хората, което само по себе си е рисков фактор за различни сърдечносъдови заболявания, диабет и други.Следователно физическата активност значително подобрява цялостното здраве на хората. Движението е полезно за подобряването функцията на ставите, но също така може да подпомогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от кървене в ставите. При по-рисковите пациенти, засегнати от хемофилия, се препоръчват различните упражнения и тренировки да се извършват с особено внимание и под непрестанен контрол, който да предотврати неочаквано кървене. Засегнатите от хемофилия пациенти трябва да бъдат насърчавани от ранна детска възраст да практикуват активно различни спортни дейности.Физическата активност е метод на превенция на различни заболявания, в това число и за пациентите с хемофилия, за които позитивите от укрепване на мускулно-скелетната система са изключително важни. Физикална терапия и рехабилитация може да се назначи допълнително при пациенти с тежко засягане на ставите с цел подобряване на двигателната активност, циркулацията, лимфообращението и намалява риска от развитие на анкилоза и други усложнения. В зависимост от тежестта на заболяването пациентите с хемофилия са изправени пред някои трудности в обичайното ежедневие и следва да предприемат своевременно някои мерки за цялостно подобряване на здравословното състояние. При леките форми тези мерки могат да бъдат напълно достатъчни при липса на травми и нужда от оперативни интервенции, докато при умерените и тежките форми тези мерки се препоръчват като допълнителна мярка към лекарствената терапия. При пациентите с хемофилия поддържането на регулярна двигателна активност при практикуването на безопасни дейности с минимален риск от нараняване има важно значение за поддържане както на цялостния тонус, така и на здравето на опорно-двигателната система. Дейности, като плуване, каране на колело, разхождане, се считат за безопасни и изключително полезни за ставния апарат, като могат да подпомогнат облекчението на болките, свързани с хемартроза. Поддържането на оптимално тегло е важно, защото излишното тегло може да окаже допълнително натоварване както върху ставите, така и върху вътрешните органи и да повиши риска от сериозен кръвоизлив. По тази причина се препоръчва поддържане на оптимално тегло, съобразено с възрастта, ръста и общото състояние на пациента.

– Какво е значението на физическата активност при сърдечносъдовите заболявания?

– Редовното спортуване или поне активното физическо движение предпазват от сърдечносъдови заболявания.Сърдечносъдовите заболявания са „убиец номер едно” в света и водят до 17 милиона смъртни случая годишно. Обездвижването е четвъртата водеща причина за смъртност в света и е самостоятелно отговорна за 3.2 милиона смъртни случая. Умерената физическа активност като разходки, колоездене и несъзтезателно практикуване на различни спортове намалява риска за повечето сърдечносъдови заболявания.Когато извършваме някакъв вид физическа активност, нашето сърце отговаря с повишаване на пулсовата честота. Колкото натоварването е по-високо, толкова и пулсовата ни честота се повишава. За да работи сърцето в безопасни и оптимални за сърдечното здраве граници, физическата активност трябва да е с умерена до висока интензивност или 50-85% от максималния ни пулс.При физическа активност кръвта от кръвните депа се насочва към работещите мускули и се подобрява цялостното кръвообращение в тялото. Един от основните механизми, по който физическата активност влияе върху сърдечносъдовата система при редовно натоварване, е свързан с адаптацията й към натоварване. При системни натоварвания сърдечносъдовата система започва да работи по-добре, по-икономично. Също така физическите възможности на човек се увеличават. При един не трениран организъм, дори и малко натоварване, е свързано с рязко увеличение на пулсовата честота и бърза умора. При един трениран човек, тялото се адаптира много по-добре към физическата активност и може да работи по-продължително, без да усеща умора.Липсата на физическа активност се признава като един от основните рискови фактори за развитието на сърдечносъдовите заболявания. Хората, които имат активен начин на живот са с 45% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, в срсъстоянид тези с ниска двигателна активност. Освен това трябва да отбележим, че ниската двигателна активност е предпоставка за повишаване с до 35% на риска от развитие на високо кръвно налягане.За да се противодейства на заседналия начин на живот, важна роля играят редовните аеробни упражнения и физическа активност. Най-добър ефект за превенция на сърдечносъдовите заболявания имат активностите с лека до умерена интензивност. Те могат да включват различни по вид дейности или упражнения, натоварващи големите мускулни групи за продължителен период.

– Може ли обездвижването да доведе до тромбози, например?

Геновева Генова, рехабилиатор в УМБАЛ „ Св. Екатерина“

– Да. Обездвижването благоприятства развитието на дълбока венозна тромбоза. Това е образуването на кръвен съсирек – тромб в една или няколко дълбоки вени на тялото и обикновено се наблюдава в долните крайници. Това състояние може да стане много сериозно, защото съсирекът може да се придвижва чрез кръвта и да достигне до съдовете в белите дробове и да ги запуши, причинявайки белодробна емболия или венозен тромбемболизъм. Адекватната физиотерапия, заедно с медикаменти, които резреждат кръвта, дават чудесен ефект.

Какво включва рехабилитацията след оперативно лечение на тежка варикоза?

– Ранната следоперативна рехабилитация цели нормализиране на кръвообръщението. След като премине ефекта на анестезията се преминава към намаляване на субективните оплаквания и възстановяване функцията на опорно-двигателния апарат. През първия ден се препоръчват дихателни упражнения, пасивни упражнения, изометрични за глутеална, бедрена мускулатура и мускулите на подбедрицата. Прилагат се ритмични упражнения за мускули на долни крайници от оточно положение, както и ранна вертикализация, с наложен интраоперативно еластобандаж. Може да се приложи и ходене на малки разстояния. Упражненията се изпълняват от проксимални към дистални стави. Изходните положения са тилен лег с оточно положение на долни крайници и стоеж. Натоварването е строго индивидуално и постепенно. Упражненията предвиждат вертикализацията. През втория ден от възстановяването рехабилитацията на пациента продължава с активни ритмични движения за ставите на долен крайник, изометрични упражнения, оростатична тренировка , увеличаване на проходеното разстояние, качване и слизане по стълби.

А как продължава двигателната активност на пациента след изписването?

– След изписване от лечебното заведение възстановяването продължава с двигателен режим без тежки физически натоварвания, ограничаване на седежа с висящи подбедрици. Препоръчва се ходене , велоергометър, възстановяване на физическата активност за изпълнение на битови, професионални дейности и подобряване качеството на живот.

Каква е ролята на физическата активност при лимфедем и каква рехабилитация се препоръчва ?

– Голяма. Специализирана рехабилитация, включваща подходящите лечебни упражнения е от изключителна важност в комплексното лечение на лимфедемни състояния. Препоръчителна е работа със специалист в областта на физио и кинезитерапията поради спецификата на състоянието, както и за предпазване от усложнения. При лимфедем се прилагат специфични упражнения за гъвкавост и укрепване, целящи да подобрят лимфния поток, както и дихателни и аеробни упражнения които спомагат лимфната резорбция и подобряват придвижването на лимфната течност по лимфните съдове за контролиране на лимфедема. Подходящ е мануален лимфен дренаж , който представлява специфичен мануален метод, наподобяващ лек масаж, който стимулира движението на лимфата като повлиява повърхностният слой лимфни съдове, където протича 70% от лимфата в тялото. Той е много приятен, безболезнен и благотворен както за лимфната, така и за нервната, имунната система, мускулите и фасцията. Мануалният лимфен дренаж спомага за изтеглянето на лимфната течност от оточните зони. Важно е да се изпълни правилно от обучен специалист, тъй като движенията са специфични, в определена последователност, и се различават от останалите масажни техники. Задължително те трябва да бъдат съобразени с хода на лимфните съдове и посоката им на дрениране. Непосредствено след извършване на мануален лимфен дренаж задължително се поставя специфична многослойна компресивна превръзка със специален набор ниско-еластични бинтове, с цел поддържане на значителна компресия в активна фаза и по време на извършване на различни дейности със засегнатият крайник. След постигане на стабилен терапевтичен резултат, бандажирането може да се замести с компресивен ръкав/чорап, който се сваля през нощта.Специализираната кинезитерапия включва малък комплекс от упражнения два пъти през деня. Упражненията започват веднага след бандажиране/ компресивна превръзка/. Подходящи са стречинга, подводната гимнастика, дихателната гимнастика, допускат се леки тежести или ластици. Те помагат за увеличаване връщането на венозната и лимфната течност в кръвоносната система и отстраняването на натрупаната лимфна течност извън подутите области.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Лондон: И тази година няма да се състои марша на „Безсмъртния полк“

Отменен и парада за Деня на победата в пет региона

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img