https://www.gerb.bg/bg

Първата стачка срещу реформите на Милей разтърси Аржентина

Снимка: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Най-големият синдикат в Аржентина започна 12-часова стачка в сряда и голяма демонстрация в сърцето на Буенос Айрес срещу строгите икономически мерки за икономии и реформи от новия либертариански президент Хавиер Милей, предава „Ройтерс“.

Стачката, засягаща сектори от транспорта до банките, е най-голямата проява на съпротива срещу плановете на Милей за съкращаване на разходите и приватизация, откакто той встъпи в длъжност миналия месец, обещавайки да оправи икономиката, разклатена от 211% инфлация и осакатяващия дълг.

Стачката, координирана от могъщия обединяващ синдикат, Общата конфедерация на труда (CGT), идва на фона на сериозна проверка на двете големи реформи на Милей: Законопроектът, който преминава през Конгреса, и неговият „мегауказ“, дерегулиращ икономиката.

CGT вече беше използвал съдилищата, за да спре временно някои мерки, свързани с труда в указа на Milei.

Стачката започна по обяд в 15:00 местно време и засегна транспорта, банките, болниците и обществените услуги. Местните авиокомпании съобщиха, че са били принудени да отменят стотици полети.

Милей, икономист и бивш телевизионен експерт, който постигна шокираща победа на изборите миналата година, балансира стабилизирането на икономиката на южноамериканската страна и намаляването на дълбокия фискален дефицит с болезнената криза на разходите за живот и бедността, достигаща над 40%.

Милей иска страна, в която бедността и неформалната работа достигат 90%„, каза членът на синдиката и депутат от националната опозиция Hugo Yasky пред местната радиостанция Radio Con Vos.

Сега няма създаване на работни места, това, което има сега, е широко разпространена мизерия, отчаяние на хората, няма мерки за смекчаване на щетите, които причиняват.

Правителството на Милей казва, че мерките за икономии са необходими след години на прекомерни разходи, които оставиха Аржентина с огромни дългове към местни и международни кредитори, включително проблемна сделка за 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ).

Няма стачка, която да ни спре, няма заплаха, която да ни сплаши„, написа в X министърът на сигурността на Милей и бивш съперник на президентските избори Патриша Булрич.

Това са мафиотски синдикалисти, управляващи бедността, съучастници в съдиите и корумпирани политици, всички защитаващи своите привилегии, съпротивляващи се на промяната, която обществото избра демократично.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg