Първан Симеонов: БСП се свива, отваря се място за нова формация, но не и от отломки

Views 5940
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Случилото се на Конгреса не говори добре за случващото се в БСП. Това заяви пред БНР социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина. Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода. … Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи„, обясни Симеонов.

Според него това, което се случва с БСП, е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще.

Той отбеляза като успех на Корнелия Нинова това, че БСП е станала приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяла, смята социологът.

Според него се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки.

Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство“, каза Симеонов.

Според него държавният глава е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора.

Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев – Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист“, обясни Първан Симеонов.

Според него интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него. „Има предизвикателства – какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента. Предният мандат имаше негативна програма – имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната„, каза Симеонов.

Той определя управленския стил на премиера Кирил Петков като включващ – „постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия„.

Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящето управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец„, каза Симеонов.

В българското общество се отваря цепнатина и от едната страна стоят формации като ГЕРБ, БСП, „Възраждане“, ИТН, от другата страна са формации, които гледат на запад – ПП, ДБ.

Нищо не следва от това на този етап, но на следващ това може да се окаже значимият политически разлом. Това е предизвикателство към Румен Радев и той ще трябва да се опитва да продължава да говори и на двете, а това не винаги ще бъде лесно„, обобщи политическия спектър Първан Симеонов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Москва подозира, че Киев готви провокация в Източна Украйна

Вероятността Киев да започне военен конфликт в Източна Украйна е по-голяма от всякога. За това предупреди Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, съобщава „Ройтерс“. Той посочи, че Украйна е разположила голям брой военни до границите на отцепническите региони, контролирани от проруски сепаратисти. Песков счита, че това е индикация, […]