Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова гласоподавателите в четвъртък да бойкотират референдума за подкрепа на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС). Той настоя, че проевропейският президент Мая Санду използва допитването, за да ѝ помогне да спечели преизбирането си, съобщава „Ройтерс“.

Ние сме категорично против този референдум. Ние не казваме „не“ на преговорите с ЕС и не сме против ЕС„, каза пред Exclusiv Игор Додон, лидер на Социалистическата партия и президент на Молдова до загубата му на изборите през 2020 г. от Санду. „Ние се противопоставяме на Санду да го използва като инструмент за собствените си интереси и тези на своята партия. Затова молим гласоподавателите по време на кампанията да не участват в референдума.“

Санду осъди войната на Русия в Украйна и определи Москва и ендемичната корупция като най-големите заплахи за суверенитета на бивша съветска Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния.

Референдумът вероятно ще се проведе през октомври, по същото време като президентските избори.

Додон поддържа тесни връзки с Москва, които изгради през четирите години на поста, и казва, че фокусът на Санду върху ЕС вреди на интересите на Молдова в региона.

Проучванията показват 35,1% подкрепа за Санду на първия тур, ако изборите бяха днес и  15,8% за Додон.

Те също така казват, че 50,9% от анкетираните вярват, че членството в ЕС ще подобри икономическите перспективи на Молдова, докато 30,4% вярват в обратното. През декември миналата година ЕС се съгласи да започне преговори за членство както с Молдова, така и с Украйна.

Санду каза на среща със собственици на малък бизнес в четвъртък, че молдовците ще живеят по-добре в ЕС.

Присъединяването към ЕС е най-доброто, което можем да дадем на това и на бъдещите поколения„, каза тя.

Председателят на парламента Игор Гросу каза, че референдумът е шанс за молдовците да „покажат силно и ясно, че сме европейци. Ние не влизаме в Европа, ние се връщаме в нея„.

Гласоподавателите в градовете миналата година демонстрираха подкрепата си за кампанията за ЕС, като излязоха на масов митинг, но подкрепата извън столицата е по-малко сигурна.

На местните избори миналия ноември Партията на действие и солидарност на Санду беше първа с 40% от гласовете, но не успя да спечели кметски места в големите градове.

Това гласуване беше предшествано от мерки за недопускане на кандидати, свързани със забранена проруска партия, ръководена от укриващия се бизнесмен Илан Шор, осъден задочно на 15 години затвор за измама.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Сигналът е подаден от майката на жертвата

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

Държавния департамент за контрол на оръжията в САЩ призова Китай...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Призовката ще се връчва по електронен път

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Коалиция "За да остане природа в България" подкрепя ветото на президента върху...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Бачийски: ПП-ДБ не може да е алтернатива, ако работи с ГЕРБ и ДПС

ПП възникна като формация, която трябваше да бъде алтернатива...

САЩ са купили 81 изтребителя от Казахстан за над 2 млн. долара

Очаква се машините да бъдат прехвърлени в Украйна

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img