https://www.gerb.bg/bg

ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП „Рафах“

Снимка: EPA/STR

Твърде строгите проверки на камионите на пропускателния пункт „Рафах“ от Египет към Газа забавят потока на хуманитарна помощ и тя „едва капе“, докато гладът сред палестинците там расте, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната на ООН (СПП) Синди Маккейн пред „Ройтерс“.

КПП „Рафах“, който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основната точка за доставка на помощ, откакто Израел наложи „пълна обсада“ на Газа в отговор на атаката на бойци на Хамас от крайбрежната ивица на 7 октомври.

Съединените щати водят преговори с Израел, Египет и ООН, за да се опитат да създадат устойчив механизъм за предоставяне на помощ за Газа. Спорът е относно процедурите за проверка на помощта и бомбардировките от страната на границата с Газа.

„Вкарахме няколко камиона – трошичка, просто трошичка“, каза Маккейн в интервю. „Трябва да внесем голямо количество. Имаме нужда от безопасен, неограничен достъп до Газа, за да можем да храним хората и да сме сигурни, че те няма да умрат от глад, защото това е реалната ситуация.“

Въпреки че от събота има някои ограничени доставки на храна, вода и лекарства, не е разрешен вносът на гориво. Израел е загрижен за възможното отклоняване на доставките на гориво от „Хамас“.

Три камиона на СПП, превозващи около 60 тона храна – достатъчно, за да изхранят 200 000 души за един ден – влязоха в Газа в събота. Един допълнителен камион на СПП е преминал оттогава, според агенцията.

Палестинският „Червен полумесец“ съобщи в четвъртък, че е получил 74 камиона с помощ.

Средният дневен брой камиони, допускани в Газа преди военните действия, е бил около 500, каза в четвъртък говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Агенцията на ООН, предоставяща помощ на палестински цивилни, UNRWA, почти е изчерпала резервите си от гориво и е започнала значително да намалява операциите си, каза той.

Маккейн, която посети Египет и се срещна с официални лица, каза, че всеки камион трябва да разтовари товара си на контролно-пропускателен пункт за проверка, след което да го натовари отново, когато проверката приключи.

„Бюрокрацията е луда“, каза Маккейн и добави, че макар да разбира, че са необходими проверки, за да се гарантира, че не се внасят контрабандно оръжия и боеприпаси, трябва да е по-лесно да се доставя храна.

Правителството на Египет не отговори на искане за коментар.

Официални лица на САЩ, включително специалния пратеник Дейвид Сатърфийлд, който е в региона, работят за подобряване на процеса, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери в четвъртък.

„Трябва да ускорим режима на инспекция и работим за това“, каза Милър.

СПП трябва да събере 100 милиона долара, за да изхрани над един милион души в Газа до края на тази година, каза Маккейн, на фона на по-широка криза във финансирането на хуманитарна помощ, причинена от множество извънредни ситуации по света, нарастващите цени на храните поради войната в Украйна и това, което Маккейн нарече „умора на донорите“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Църквата отбелязва Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той...

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи...

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БТС си иска хижа „Македония“ обратно

Над 7 000 подписа са събрани от туристи, с...

The Times: Ядреният блок на Путин и Ким срещу Запада

Посещението на руския диктатор Владимир Путин в Пхенян е тревожен...

Кирил Петков във „Фейсбук“: ПП-ДБ затварят опънатия чадър над корупционерите

ПП-ДБ внесоха в деловодството на Народното събрание закона за...

Южна Корея ще преразгледа предоставянето на оръжия на Украйна

Снимка: iStock Южна Корея заяви в четвъртък, че ще преразгледа...

Найджъл Фараж: ЕС и НАТО дадоха причина на Путин за войната в Украйна

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж заяви в...

Украйна плени руски танк, модифициран срещу дронове (ВИДЕО)

Украинците са пленили странно изглеждащо руско бойно превозно средство, наречено от...

Унгария обърна палачинката и вече не е против Марк Рюте да оглави НАТО

Унгария промени опозицията си за Марк Рюте като следващ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg