Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Общественият съвет към ЦИК предлага да има нови образци на протоколите за вота

Снимка: (архив) БГНЕС

Редица предложения за организацията на изборите за национален и европейски парламент на 9 юни 2024 г. отправят в свое становище от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Посочват, че предстоящите избори са предизвикателство за изборната администрация и за органите на изпълнителната власт. Предвид усложнения при провеждането на избори 2 в 1 и опита от проведения през 2023 г. парламентарен и местен вот след промените в Изборния кодекс (ИК) от декември 2022 г. от Обществения съвет към ЦИК предлагат конкретни мерки в няколко направления при организирането вота за повишаване на прозрачността на процеса и засилване на доверието на избирателите.

Организация на машинното гласуване:

Според Обществения съвет към ЦИК са необходими подготовка и своевременни действия, които да дадат възможност за достатъчно ранно предаване на необходимите елементи за установяване на съответствие на специализираните устройства за машинно гласуване (СУЕMГ) на MЕУ, БИM, БИС и проактивна комуникация по тази тема.

В становището се предлага и да бъде подготвен документ на разбираем за обществото език, в който да бъдат описани основните етапи по подготовка на СУЕMГ за даден избор. Идеята включва и разясняване на механизмите и защитите, осигуряващи сигурността на процеса и невъзможността за нерегламентирана намеса, в частност промяна или подмяна на софтуера (пример: да се обясни ролята на „unlocker-a“, който се притежава само от ЦИК и без който машините не могат да бъдат инсталирани с нов софтуер за нов избор; да се обясни ролята на „паролата“ разделена на три части и съхранявана в ЦИК и др. подобни). Предвижда се разяснителният документ да бъде базиран на плана за провеждане на избори с използване на машинно гласуване, който ЦИК трябва да изработи съгласно чл. 231б ал.3.

От Обществения съвет смятат също, че трябва да има онлайн излъчване не само на довереното изграждане на софтуера за инсталиране, но и на установяването на съответствието в MЕУ, както и на операциите по зареждане на софтуера в СУЕMГ от помещенията, в които то се извършва от фирмата-изпълнител.

Предлагат и непрекъснато присъствие на двама от членовете на Централната избирателна комисия или представители на администрацията на ЦИК в помещенията, в които се извършва зареждане на софтуера в СУЕMГ от фирмата-изпълнител.

В становището се предлага и изпълнение на предвидената в чл. 213б ал.4 процедура по извадкова проверка за коректност на инсталирания софтуер в СУЕMГ чрез случаен подбор в склада на съхранение на вече инсталираните машини, в присъствието на наблюдатели и регистрирани партии и нейната широка комуникация към обществеността.

Според Обществения съвет към ЦИК въпросът за диаметъра на шпулите, на които се навива хартията за ролките на машините за гласуване, трябва спешно да бъде решен, така че същият да отговаря на спецификациите на производителя.

Оборудване на изборни помещения:

В становището се посочва още, че е целесъобразно ЦИК да определи единни спецификации на параваните, използвани при гласуване с хартиени бюлетини по модела на решенията на ЦИК за формата, вида и цвета на чувалите (торбите), в които се съхраняват изборните книжа, с цел осигуряване на еднакви условия за гласуване в цялата страна, съответстващи на целта на промените в Изборния кодекс от края на 2022 г. – недопускане на използването на заснемаща техника или други манипулации (подмяна на бюлетината с внесена отвън напр. и др.под.) при запазване тайната на вота

Социологически изследвания:

От Обществения съвет предлагат ЦИК да покани социологическите агенции, извършващи екзитпол, да подпишат джентълменско споразумение за неразпространение до медии на данни от предварителни резултати в хода на изборния ден.

Изборни книжа:

В становището се посочва, че е необходимо да бъдат изработени нови проекти на образци на изборните протоколи, като те бъдат поставени на „тестване“ от дългогодишни председатели на секционни избирателни комисии (СИК) от различни по типология секции, членове на районни избирателни комисии (РИК), на Обществения съвет и представители на партиите.

Видеонаблюдение:

От Обществения съвет заявяват, че трябва да бъдат определени конкретни параметри на качеството на видеозаписите от излъчването на процедурите в края на изборния ден. Като пример посочват, че дебитът на аудио-видео потокът т.нар. „битрейт“ (bitrate) трябва да не е по-малък от 4 Mб/сек, като т. нар. bit per pixel ratio да не е по-малък от 0,15, а най-добре над 0,20. Допълват, че ЦИК може да изработи инструкция за поставянето на камерите за видеонаблюдение и да даде указания как се извършва то в различните етапи от преброяването и отчитането на гласовете и попълването на изборните книжа.

Медийни пакети:

За осигуряване на повече прозрачност и отчетност при разходването на публични средства в становището се предлага създаване на публичен регистър с разпределението на средствата от медийните пакети.

Обучения на изборната администрация:

Според Обществения съвет остава нерешен въпросът за създаване на функциониращо обучително звено, съгласно чл. 56 (1) от ИК. Уточняват, че не е създаден и раздел „Обучително звено“ в сайта на ЦИК с правила за работа на звеното съгласно чл. 56 (2) от ИК, като липсва също отговорник за дейността на звеното и обучителни документи.

Обученията на членовете на СИК следва да се проведат достатъчно рано преди изборния ден, както и да се предвиди възможност за провеждане на повече от едно обучение за конкретен район/община, за да могат повече представители на СИК да се включат в тях. Обучения могат да се предвидят и непосредствено преди изборния ден, за да в него да вземат участие и сменените в последния момент членове на СИК.

Може да се предвиди създаването на отделен обучителен клип за СИК специално по темата „действителен и недействителен глас“, включващ нагледни примери.

В Методическите указания за СИК могат да бъдат включени на едно място (например в края) описанията за недействителен и действителен глас, включително с конкретни примери за различни случаи.

В Методическите указания за РИК може да се разпише, както и да се включи в техните обучения, че при надхвърляне на толерирано отклонение (предварително определено от ЦИК) в ключовите редове на протокола на СИК (показани от контролите на ИО), задължително следва да се отваря чувалът с бюлетините и те да се броят наново.

Разяснителна кампания:

От Обществения съвет предлагат тя да акцентира върху предимствата на машинното гласуване по отношение на невъзможността да бъде подаден недействителен вот, както и да обърне специално внимание на начина, по който ще бъде организирано машинното гласуване, в частност последователността на визуализациите на екрана на машините. Обясняват също, че спецификата на избори 2 в 1 предполага и да се постави фокус върху допусканите грешки от избиратели на предходни избори 2 в 1, особено ако софтуерът предвижда избирателят да реши още от началото в кой вид избор желае да гласува, без възможност да се върне назад и промени своя първоначален избор, както на изборите на 14 ноември 2021 г.

По отношение на гласуването с хартиени бюлетини в становището се предлагат:

– изготвяне на материали, свързани с коректното попълване на бюлетината;

– създаване на материали, включващи и примери за най-често срещаните грешки при попълване на хартиени бюлетини (отделен клип, плакат);

– поставяне на фокус върху преференциалното гласуване и кога бюлетина с отбелязано предпочитание за кандидат е действителна и кога не е.

От Обществения съвет към ЦИК считат също, че трябва ясно да бъдат определени и конкретни целеви групи на разяснителната кампания, с цел създаване на специфично съдържание, подходящо за всяка една от тях. Такива целеви групи могат да бъдат избирателите в малките градове и в селата, където на последните местни избори са констатирани изключително високи нива на недействителни бюлетини – респективно 18 и 20%, при само 4,9% в столицата и 12% в областните градове.

В становището се отбелязва, че специфично съдържание може да бъде ориентирано и към хората, които ще гласуват за първи път на предстоящите избори. Допълва се, че включването като целева група на младите избиратели, която усилено да бъде адресирана, може да допринесе за повишаване на гражданската активност в изборния процес.

От Обществения съвет посочват също, че може да се предвиди изискване от общинските администрации да бъдат поставени информационните материали, част от разяснителната кампания, на местата, на които са изложени избирателните списъци (например плакати с най-често допусканите грешки от избирателите при попълване на хартиена бюлетина и при гласуване с машина).

Заявяват още, че от полза на разяснителната кампания би било и взаимодействие с държавни институции, чиито администрации са специфично ориентирани към предоставяне на услуги на гражданите, за да може информационните материали да бъдат разположени на повече публични места с голям поток от граждани. От обществения съвет добавят, че ЦИК би могла да изиска от районните избирателни комисии да инициират демонстрации на машинно гласуване по места. А Централната избирателна комисия от своя страна да публикува централизирана информация, включваща график с конкретни адреси, където ще се проведат „открити уроци“ по гласуване с машина.

От Обществения съвет смятат, че ЦИК може да поеме и централна инициатива, например чрез контактите с университетите за набиране на студенти-доброволци и ученици, навършили 18 години, за демонстрация на машинно гласуване. Считат, че такава кампания ще спомогне и за мобилизиране на младите избиратели.

„Общественият съвет към ЦИК остава на разположение да представи и обсъди така изложените предложения, ако ЦИК счита, че те ще са полезни за работата ѝ по организацията на изборния процес“, се казва още в становището.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Паркираме безплатно в центъра на София по време на празниците

Безплатно ще бъде паркирането в "синя" и "зелена" зона...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

20 души загинаха при взрив във военна база в Камбоджа

Двадесет войници загинаха, а няколко други бяха ранени при...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img