Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нова стипендиантска програма насърчава младите умове на България

Снимка: БГНЕС

Премиерът акад. Николай Денков взе участие в официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Програмата бе обявена на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет. Програмата стартира още през настоящата година и кандидат-студентите могат да кандидатстват още сега по нея. През тази година ще бъдат привлечени 10 студенти, като през следващата година може да са 15-20 студенти и така да се засилва програмата постепенно.

Денков обясни, че е историческо въвеждането някои от най-добрите световни практики в българското висше образование благодарение на инициативата, знанията и уменията на INSAIT. Той е доволен, че има таланти, които се развиват в България. Позитивните емоции вървят ръка за ръка в борбата за таланти, която ще определи как ще се развиват държавите през 21 век, посочи премиерът.

Денков напомни, че преди 2 години е била финансирана БАН за международно сътрудничество в областта на фундаменталната математика в сътрудничество с американски партньори и университети. Амбицията вече не е само да задържим талантите ни в България, а да се привличат талантливи деца и младежи от други държави. Това не е илюзия, а трябва да го затвърдим и да вдигнем престижа на България, настоя министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Денков вярва, че програмата ще тръгне много добре, държавата ще я подкрепи и когато тръгне добре, ще се използва опита на INSAIТ института, за да се види дали не може да се развие опитът в други институти.

Образователният министър проф. Галин Цоков добави, че над 5 млн. лв. се отделят за олимпиади или 900 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Обмисля се и програма, която да подпомогне и финансира младежи, които показват добри резултати и след това да продължат образованието си във водещи български университети.

Научният директор на INSAIT проф. Мартин Вечев обясни, че със стартирането на стипендиантската програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математиката и информатиката, като има за цел да постави най-талантливите деца, които да се развиват на световно ниво. Програмата има елементи от други подобни програми в най-елитните университети в света. Програмата е финансирана с изцяло частни средства – в размер на 1 млн. лв., като 72 000 за четири години включват както обучението във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, но и стажове в INSAIT.

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев посочи, че програмата показва модела, по който трябва да се насърчават младите талантливи умове на България. Това, което е изключително важно е, че чрез програмата се показва, че младите, талантливите хора, които отделят време да се обучават, трябва да получат необходимите условия да направят това. Бизнесът търси кадри от студентските години и бизнесът и партньорите осигуряват възможност, за да може студентите да се учат във фундаменталните дисциплини, каза проф. Вълчев. Най-голямата битка на 21 век ще е битката за квалифициран потенциал и кадри, по думите му.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Доматите и краставиците поевтиняват, яйцата и плодовете поскъпват

За поредна седмица се отчита спад на цените на повечето...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Г-7 предупреди Иран с мерки при дестабилизация

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обсъдиха в...

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img