https://www.gerb.bg/bg

Нигерийският генерал Чиани се обяви за президент след преврата

Снимка: архив EPA/SOULEYMANE AG ANARA

Абдурахман Чиани, ръководител на президентската гвардия на Нигер, се обяви за ръководител на преходно правителство в западноафриканската страна, два дни след като неговият отряд свали от власт демократично избрания президент Мохамед Базум.

Той направи съобщението в петък по държавната телевизия, като каза, че е „президент на Националния съвет за защита на родината„.

62-годишният генерал също каза, че намесата е била необходима, за да се избегнепостепенното и неизбежно загиване“ на страната. Той каза, че докато Базум се е опитвал да убеди хората, чевсичко върви добре… суровата реалност (е) купчина мъртви, разселване, унижение и разочарование„.

Подходът към сигурността днес не донесе сигурност на страната въпреки тежките жертви„, каза Чиани.

Не се споменава график за връщане към цивилното ръководство.

Чиани, който беше призован да ръководи елитната част през 2015 г., е от западния регион на Нигер Тилабери, основен район за набиране на армия. Той остава близък съюзник на бившия президент Махамаду Исуфу – политикът, който ръководи страната до 2021 г.

Съобщава се, че генералът ръководи съпротивата при осуетения опит за преврат през март 2021 г., когато военна част се опита да превземе президентския дворец дни преди Базум, който току-що беше избран, да положи клетва.

В сряда военните части на Чиани задържа Базум в президентския дворец в столицата Ниамей, провокирайки вълна от осъждане от лидери в Африка и извън нея. Все още не е ясно къде е Базум и дали все още е задържан.

Полковник Амаду Абдраман, говорител на нигерската армия, каза по държавната телевизия в сряда, че силите за сигурност са решили „да сложат край на режима, който познавате поради влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление„.

Абдраман каза, че границите на Нигер са затворени, обявен е комендантски час в цялата страна и всички институции на републиката са спрени. Войниците предупредиха срещу всякаква чуждестранна намеса, като добавиха, че ще уважават благополучието на Базум.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди унгарци подкрепиха Орбан на марш за мир

Десетки хиляди унгарци маршируваха през центъра на Будапеща в...

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу „Крокус“

Властите в Москва арестуваха 18 души по обвинения в...

Мъж загина при катастрофа на Подбалканския път

Мъж загина в тежка челна катастрофа в събота вечерта...

Георги Атанасов: ЦСКА беше умъртвен в края на първенството!

Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде...

Първи подробности за ужаса с блъснат край Повеляново мъж

На мястото се извършва оглед, разследването продължава

Арабин с джип заплаши с пистолет шофьор на автобус

В социалните мрежи потребител написа, че е подал сигнал до полицията и публикува снимка на колата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

Израел очаква да се бие в Газа още седем месеца

"Хамас" вероятно няма да бъде напълно победен още седем...

Полицейска акция в циганския квартал „Факултета“ в София, откриха нерегламентирана игрална зала (СНИМКИ/ВИДЕО)

Към момента в квартала се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които полицията има информация, че се занимава с купуването на гласове

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея

Южна Корея предупреди гражданите си, живеещи близо до границата...

Силно земетресение е станало край Нова Зеландия

Няма информация за щети и пострадали

Украинска атака застигна фериботната линия при Керч

Пътни и железопътни фериботи са били повредени

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg