https://www.gerb.bg/bg

Не имената са причина за посегателствата срещу български културни клубове в РСМ, убедено Външно

Министерството на външните работи остро осъжда посегателството срещу Културен клуб „Борис III“ в Охрид.

От ведомството отбелязват, че това е второто такова престъпление срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония.

Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, изтъкват от МВнР.

Те посочват, че случващото се трябва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава.

От ведомството подчертават, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Според тях е показателно лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат те.

Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност, категорични са от външното ни министерство.

Те изразяват увереност, че министерството на външните работи на РСМ ще има своевременна и адекватна реакция и посочват, че между двете външнополитически институции има конструктивен диалог.

От българското МВнР обаче очакват този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в РСМ. Отбелязва се, че е необходимо те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския културен клуб.

Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви, категорични са от ведомството.

Те припомнят, че в Съвместния протокол между България и Северна Македония от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, включително и с цел „осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност“.

В позицията се посочва, че реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която македонското правителство отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg