Не имената са причина за посегателствата срещу български културни клубове в РСМ, убедено Външно

Екип на News24sofia.eu
Views 1437
0 0

Министерството на външните работи остро осъжда посегателството срещу Културен клуб „Борис III“ в Охрид.

От ведомството отбелязват, че това е второто такова престъпление срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония.

Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, изтъкват от МВнР.

Те посочват, че случващото се трябва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава.

От ведомството подчертават, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Според тях е показателно лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат те.

Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност, категорични са от външното ни министерство.

Те изразяват увереност, че министерството на външните работи на РСМ ще има своевременна и адекватна реакция и посочват, че между двете външнополитически институции има конструктивен диалог.

От българското МВнР обаче очакват този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в РСМ. Отбелязва се, че е необходимо те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския културен клуб.

Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви, категорични са от ведомството.

Те припомнят, че в Съвместния протокол между България и Северна Македония от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, включително и с цел „осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност“.

В позицията се посочва, че реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която македонското правителство отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Радев не иска да съдейства за редовен кабинет, шокирана Нинова

Президентът не желае да съдейства да има правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Хасково. Според нея може да има редовно правителство. Нинова обаче определи като „шокираща“ разделителната линия между държавния глава и партиите. По нейни думи днешните консултации с „Демократична България“ са били повече от остри и […]