https://www.gerb.bg/bg

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Снимка: EPA/ABED AL HASLHAMOUN

Израел ще продължи разширяването на селищата в окупирания Западен бряг, противопоставяйки се на международния натиск да спре да строи върху земя, която палестинците смятат за център ​​на своя бъдеща независима държава, съобщава „Ройтерс“.

Вчера израелският министър на финансите Бецалел Смотрич обяви одобрението на ново селище, наречено Мишмар Йехуда, в Гуш Ецион – група от еврейски селища, разположени на юг от Йерусалим. Той увери, че работата по разрешаването на нови селища ще продължи.

Този ход идва само няколко дни, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон смята еврейските селища на Западния бряг за несъвместими с международното право. Позицията му представлява връщане към дългогодишна позиция на САЩ, която беше отменена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Промяната върна Съединените щати в съответствие с по-голямата част от света, според който селищата, построени на територията, превзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., са незаконни. Самият Израел оспорва тази гледна точка, позовавайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Палестинците твърдят, че разширяването на селищата на Западния бряг е част от умишлена израелска политика за подкопаване на амбицията им за създаване на независима държава със столица Източен Йерусалим.

Миналата седмица израелските министри се съгласиха да свикат съвет за планиране, за да одобрят около 3300 жилища, които да бъдат построени в селища – решение, което разочарова Вашингтон, който настоява за подновяване на усилията за решение с две държави на продължаващия от десетилетия конфликт между Израел и палестинците.

Самият Смотрич, влиятелният лидер на една от твърдо десните прозаселнически партии в коалиционното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, живее в селище и последователно подкрепя по-нататъшното изграждане на такива.

Това е и нашият отговор към страните по света„, каза Шломо Нейман, кмет на регионалния съвет Гуш Ецион. „Ще продължим напред и ще укрепим Гуш Ецион с повече жители, повече училища, повече пътища и повече детски градини“.

По данни на Комитета по правата на човека на ООН към момента малко под 700 000 заселници живеят в 279 селища на Западния бряг и Източен Йерусалим спрямо 520 000 през 2012 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg