https://www.gerb.bg/bg

Над 900 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 януари 2023 г.

Без работа могат да останат над 900 образователни медиатори от 1 януари 2023 г., алармират от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Причината за това е, че Министерството на образованието и науката (МОН) не е предприело необходимите действия за продължаване на Националната програма, по която са назначени медиаторите.

Засегнати са както медиаторите, така и директорите на 721 училища, които не са осведомени какво трябва да направят, за да задържат медиаторите.

Комисията по образованието към Народното събрание проведе заседание на 7 декември, на което министърът на образованието Сашо Пенов пое ангажимент до края на годината да бъде продължена Националната програма „Подкрепа за образователните медиатори“.

На заседанието Елисавета Белобрадова, народен представител от Комисията, представи проблемите, пред които са изправени образователните медиатори, а именно, че те получават минимална работна заплата, въпреки че работят на терен и има опасност 900 души да останат безработни от 1 януари. Тя допълни, че това са подготвени хора за работа в ромска общност, които се намират много трудно.

Другият проблем е, че между 50 000 и 70 000 деца ще останат без ежедневната подкрепа, благодарение, на която много от тях все още са в училище, посочи Белобрадова и попита как ще се реши този проблем до края на годината.

Министърът Сашо Пенов се съгласи, че Националната програма е от изключителна важност и със сигурност тя ще бъде продължена без да има прекъсване. Има интерес от организации, които се занимават с професионална медиация да се включат в сферата на образованието и затова е необходимо да се направи анализ какви медиатори работят на терен и с каква квалификация, допълни още Пенов.

От центъра „Амалипе“ считат, че намесването на организации, предоставящи съдебна медиация ще създаде сериозни проблеми. Съдебните медиатори извършват коренно различна работа от тази на образователните медиатори: първите посредничат за разрешаване на спорове, а вторите – работят с родителите и често с най-маргинализираните общности, посочват от центъра.

От „Амалипе“ посочват, че единственият вариант образователните медиатори да продължат своята работа е, ако МОН поеме ангажимент, както и обеща. Питат се обаче защо до този момент Министерството не е подготвило и внесло в МС решение за удължаване на Програмата.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg