На балотажа СИК работи с методическите указания от първи тур

Views 23621
0 0
Снимка: архив БГНЕС

За балотажа на президентските избори, който предстои утре, ЦИК няма да дава нови методически указания, а ще важат тези от първия тур на изборите.Мисля, че не е особен интелектуален проблем да се разбере кое е предназначено за президентския вот и кое за втория тур – нямаше време, пък и до някъде нямаше смисъл да се приема решение за нови методически указания„, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред БиТиВи.

Това индиректно означава, че преброяването на контролните разписки на 100% от машинното гласуване на изборите утре остава в сила.

Засега са получени сигнали от Германия, че членове на СИК не са получили методически указания за втория тур.

Има сигнали и за доброволци от чужбина, които са възпрепятствани да се включат като членове на СИК за балотажа в неделя.

По думите на Цветозар Томов има доста заболели и карантинирани сред тях, като до последния момент няма да има пълна яснота за съставите на СИК.

Цветозар Томов каза още, че има възможност бюлетини да не стигнат до всички секции в Азия. В Азия няма да се гласува с машини, тъй като при тях логистиката е по-сложна.

Днес е денят за размисъл преди втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември.

На секционните избирателни комисии в страната, които са над 12 000, се доставят изборните книжа, машините за гласуване и материалите за оборудване на изборните помещения. Машините няма да бъдат заменяни в случай на повреда.

Политическата агитация е забранена днес и утре до приключване на изборния ден. Аналогична забрана е в сила за огласяването на социологически проучвания за нагласите и вота на избирателите.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мирослав Ненков иска задължителна ваксинация за COVID-19

Това правителство щеше да влезе в историята, ако беше направило ваксинацията задължителна в България. Това заяви пред БиТиВи бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. Припомняме, че не за първи път той прави такова предложение. Според него следващият министър на здравеопазването трябва да направи ваксините срещу COVID-19 задължителни. „Ако си представим […]