https://www.gerb.bg/bg

Председателят на МВР синдикатът Валентин Попов: Да се провери дали има полицейско насилие

Валентин Попов, снимка: (архив) БГНЕС

Полицейските служители са си свършили работата. В случай на превишаване на правата, те носят наказателна отговорност. Дали е имало такова обаче е в процес на разследване. Това заяви председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов по „Нова телевизия“.

Той защити униформените, като изтъкна, че според него същите са използвали физическа сила и помощни средства и подчерта, че на това „те имат право“. В хода на разговора Попов отново повтори, че дали е имало превишаване на правомощията, се установява в процес.

Повод за разговора беше сигнал на мъж, който твърди, че на 16-ти ноември, по време на сблъсъците между футболните фенове, е пребит, въпреки че не е бил изобщо участник в протеста. Както и видео, запечатало момент, в който 3-4 полицаи бият с палки свален вече на земята мъж.

За тези „инциденти“ шефът на СФСМВР заяви:

Аз съм полицай. Не мога да кажа кой е виновен. Първо трябва да се започне проверка в МВР, след това да се сезира Прокуратурата, ако има извършено престъпление„.

Председателят на синдиката обърна внимание на броя на пострадалите граждани и този на полицаите. Що се отнася до боди-камерите, които предстои да бъдат въведени в МВР, Валентин Попов поясни:

Много колеги работят под непрекъснато видеонаблюдение и в момента, но нощно. Това са служителите на КАТ и „Гранична полиция„.

По думите му, един от проблемите е, че тези камери се използват, за да се наказват служителите.

Проблемът в МВР не е само един. Той е комплексен„, подчерта Попов, като няколко пъти в студиото посочваше, че трябва да се говори за трайните проблеми в МВР и за реформата, което не се прави.

Припомняме, че на 16-ти ноември, по време на сблъсъците на футболните фенове, мъж е подал сигнал, че е бит от полицаи. Той е минавал по ул. „Гурко“ и „Цар Иван Шишман“, когато попада под ударите на полицейски палки. Във връзка с това шефът на СФСМВР заяви:

Аз съм полицай. Не мога да кажа кой е виновен. Първо трябва да се започне проверка в МВР, след това да се сезира Прокуратурата, ако има извършено престъпление„.

Валентин Попов не пропусна спомене и Бюджет 2024, който се разглежда в момента. Според него, средствата, предвидени за МВР, няма да стигнат за нищо.

Твърде е възможно да има и протести. В края на тази седмица се събираме на национална конференция. Ще изискаме на второ четене бюджетът да се разгледа по-професионално„, завърши той.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си (СНИМКИ)

България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ. Президентът...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg