Мицкоски зове РСМ да прекрати едностранно договора с България (ОБНОВЕНА)

Views 12668
0 0
Снимка: „Глас пресс“

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония Християн Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България, съобщава БГНЕС.

По негови думи това не е Договор за „добросъседство“, а пречка за интеграцията на РСМ в Европейския съюз.

На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този Договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов Договор с България, но с гаранции„, настоя Мицкоски.

Той изрази убеденост, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС.

Запитан дали подобно нещо е възможно, опозиционният лидер изрази недоумение защо да не е.

Ние казвахме, че не е възможно да има българско вето и това няма да бъде пречка, но видяхме какво стана. Защо да не може да договорим ново споразумение, но с гаранции. Нали се наричахме братя. Заев даваше интервюта и казваше, че сме един и същи народ? Нали България не беше пречка и бе нашата най-голяма подкрепа за ЕС„, изтъкна той.

По негови думи днес Македония е „изправена пред невъзможна мисия„.

Мицкоски подчерта, че историята е условие за членството на страната в ЕС и допълни, че в 21 век трябва да се търсят решения за 19 век. Според него това не е нормално.

Лидерът на опозицията очаква „цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, защото ако те се фокусират върху македонските политици, няма да има успех„.

Той се закани с мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците„.

Не може историята в 21 век да бъде пречка за бъдещето ни, отсече Мицкоски.

По негови думи българите са „продукт от два международни договора – Санстефанският и Берлинският“.

Източният ни съсед е формиран като руско княжество с една-единствена цел – тогавашна Царска Русия да се добере до топлите води, заяви Мицкоски и подчерта, че за разлика от българите, македонците сами са се преборили за държава.

Той изрази мнение и че в Албания „само чиновниците от българското посолство са българи в тази държава„.

Припомняме, че 2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Аспарух Илиев: Ваксините могат да потиснат новите щамове

Все още трябва да сме нащрек. Ако не се ваксинираме, следващия септември пак ще имаме същите проблеми. Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн в ефира на БНТ. Той добави, че комбинацията между различните видове ваксини, може да се окаже една добра идея, но поясни, че страничните […]