https://www.gerb.bg/bg

Миньори и синдикати блокираха Прохода на републиката

Снимка: БГНЕС

Работници и синдикални членове от енергийния комплекс „Марица-изток“ блокираха тази сутрин движението в различни точки на област Стара Загора. Блокиран е и изходът към Прохода на републиката при Гурково. Вече се е образувала опашка от автомобили ТИР-ове. Блокиран е и пътят от Стара Загора към магистрала „Тракия“ при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище. Блокада има и край село Бъдеще по пътя Стара Загора – Хасково.

Международния път Русе – Свиленград също е блокиран, но от работници от ТЕЦ „Брикел“, които също смятат, че териториалният план загробва българската енергетика.

И Топлофикацията в Русе иска да бъде включена в регионалните планове. Ръководството и работещите в топлофикацията са готови на протести и една част от тях смятат да се отправят с автомобилите си към Дунав мост 2.

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места. Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат на смърт въгледобивната енергетика и по специално комплекса „Марица-изток“ в сегашния им вариант. Според протестиращите миньори плановете предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които осигуряват работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса.

Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

Въпросните териториални планове предвиждат именно развитие на проекти и инвестиции в региони с въглищни мини, които трябва да бъдат затворени според плановете за по-чист добив на енергия. Плановете бяха включени като точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет в сряда, но бяха отложени именно заради протеста на синдикатите. Днес предстои ново заседание.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg