Министърът на иновациите и растежа поема „Три морета“

Views 1463
0 0

Правителството гласува изменение на Решение № 629 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на национален координатор от българска страна на Инициативата „Три морета“, като определя за координатор министъра на иновациите и растежа, независимо от името на лицето, което заема поста, съобщи Правителствената информационна служба след днешното заседание на Министерския съвет.

Инициативата „Три морета“ има за цел да подпомогне икономическото развитие на страните от Централна и Източна Европа, като насърчи публичните и частните инвестиции в проекти, насочени към развитието и укрепването на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност между държавите от инициативата. В инициативата са включни следните държави: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Първата среща на страните се проведе на 25-26 август в хърватския град Дубровник. През 2020 срещата се проведе във виртуален формат от Естония, като на нея присъства физически само българският президент Румен Радев. През 2021 година България беше домакин на срещата и на нея бе поканен и гръцкият президент. Тази година домакин ще бъде Румъния.

Инициативата Три морета“ не е институционализирана и няма седалище и секретариат. Всяка от участващите държави посочва национален координатор, който взаимодейства с националните координатори на останалите държави-членки на Инициативата. Националният координатор за България е определен с т. 1 от Решение № 629 на Министерския съвет от 2020 г. Досега за координатори бяха посочвани конкретни имена.

Във връзка с последната смяна на състава на Министерския съвет (назначеното с указ на Президента служебно правителство) и предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., не следва да се посочва конкретно име.

Изменението има за цел да повиши правната сигурност при извършването на правни и фактически действия от действащия министър на иновациите и растежа в изпълнение на Решение на МС № 629/2020 г., във всеки момент във времето, независимо от текущия състав на Министерския съвет, както и да повиши стабилността на решението на Министерския съвет, като не се налага неговото изменение при всяка смяна на лицето, назначено за министър на иновациите и растежа.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Повдигнаха обвинение срещу задържания за убийството във Войнеговци

Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 38-годишния мъж, който беше задържан във връзка със смърта на жената, с която живеел в софийското село Войнеговци. Разследването по случая се води от СДВР под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че за времето от 23 […]