https://www.gerb.bg/bg

Мика Зайкова: Управлява се нещо като нищо

Снимка: архив БГНЕС

В Бюджет 2022 има за всекиго по нещо, особено в социалната сфера. Това „по нещо“ не разрешава въпроса, защото ръстът и БВП от 143 млрд. няма да се случи с аргумент, че инфлацията расте, че има затруднения в доставките и така наречените инвестиции са от Плана за възстановяване, който не е одобрен. Това заяви икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Мика Зайкова пред БНТ.

Номерът с капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, е да се накарат българските инвеститори да ги стигнат и да ги вложат или да кажат: „елате чужди инвеститори“. Чуждите инвеститори няма да дойдат, докато тук няма върховенство на закона, изтъкна Зайкова.

Управлява се нещо като нищо, отсече бившият депутат от ИТН и добави, че най-лошото е, че няма политика по доходите.

Според нея има как да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър иска да има повече приходи от данъци, само че приходите се правят не от високи данъци, а от оборот, посочи Зайкова. Тя е учудена защо финансовият министър не иска да погледне какво правят другите държави в ЕС – ДДС върху храните от 0 до 10%.

Мика Зайкова коментира и как може да се въведе 4-дневна работна седмица у нас. Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а как ще я въведем, каза тя.

По думите ѝ има държави, които въвеждат четиридневни работни седмици, но намаляват работните часове и съответно заплатите. Поради пандемията започна да се прилагат хибридни методи на работно време. За мен е важно така да се направи четиридневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за семейството и да не се намалява продуктивността, настоя Зайкова.

Според нея, за да се въведе четиридневната работна седмица, правителството трябва да подпомогне фирмите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, за да не се намали производителността, каза Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четиридневната работна седмица е сериозен разход и надали може да се обсъди приоритетно по някакъв начин. В момента има много по-важни приоритети за това как работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното управление и след това да се мисли за реформа на работната седмица, подчерта Вулджев.

Той изтъкна, че в момента инфлацията е проблемът, с който трябва да се справим. Вулджев не вижда в бюджета мерки, които да се справят с проблема, а точно обратното – големият дефицит в бюджета може да подхрани допълнително инфлацията. Много опасно е да се води такава фискална политика с огромни капиталови разходи, предупреди той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията разследва търговия на гласове в Шуменско

В Шуменско беше проведена специална полицейска операция за опазване...

Приключи изборният ден в Австралия, Азия, Африка и Европа

Приключи изборният ден за сънародниците ни на четири континента...

Михаил Константинов прогнозира тройна коалиция след вота на 9 юни

Бившият директор на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов прогнозира,...

Слави Василев: Политиката е битка на личности, а у нас лидери липсват

Политиката е битка на личности. На България ѝ липсват...

Откриха тялото на британския журналист, който изчезна на остров Сими

Британският телевизионен водещ и журналист Майкъл Мозли беше открит...

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административен съд - София-град забрани унищожаването на изборните книжа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg