Мика Зайкова: Управлява се нещо като нищо

Екип на News24sofia.eu
Views 11346
0 0
Снимка: архив БГНЕС

В Бюджет 2022 има за всекиго по нещо, особено в социалната сфера. Това „по нещо“ не разрешава въпроса, защото ръстът и БВП от 143 млрд. няма да се случи с аргумент, че инфлацията расте, че има затруднения в доставките и така наречените инвестиции са от Плана за възстановяване, който не е одобрен. Това заяви икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Мика Зайкова пред БНТ.

Номерът с капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, е да се накарат българските инвеститори да ги стигнат и да ги вложат или да кажат: „елате чужди инвеститори“. Чуждите инвеститори няма да дойдат, докато тук няма върховенство на закона, изтъкна Зайкова.

Управлява се нещо като нищо, отсече бившият депутат от ИТН и добави, че най-лошото е, че няма политика по доходите.

Според нея има как да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър иска да има повече приходи от данъци, само че приходите се правят не от високи данъци, а от оборот, посочи Зайкова. Тя е учудена защо финансовият министър не иска да погледне какво правят другите държави в ЕС – ДДС върху храните от 0 до 10%.

Мика Зайкова коментира и как може да се въведе 4-дневна работна седмица у нас. Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а как ще я въведем, каза тя.

По думите ѝ има държави, които въвеждат четиридневни работни седмици, но намаляват работните часове и съответно заплатите. Поради пандемията започна да се прилагат хибридни методи на работно време. За мен е важно така да се направи четиридневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за семейството и да не се намалява продуктивността, настоя Зайкова.

Според нея, за да се въведе четиридневната работна седмица, правителството трябва да подпомогне фирмите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, за да не се намали производителността, каза Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четиридневната работна седмица е сериозен разход и надали може да се обсъди приоритетно по някакъв начин. В момента има много по-важни приоритети за това как работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното управление и след това да се мисли за реформа на работната седмица, подчерта Вулджев.

Той изтъкна, че в момента инфлацията е проблемът, с който трябва да се справим. Вулджев не вижда в бюджета мерки, които да се справят с проблема, а точно обратното – големият дефицит в бюджета може да подхрани допълнително инфлацията. Много опасно е да се води такава фискална политика с огромни капиталови разходи, предупреди той.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Български дипломати не очакват война в Украйна, България може да загуби само газ

Напрежението между Украйна и Русия стигна високи градуси. Всички страни биха загубили от конфликт – Русия ще загуби пазарите си и ще получи НАТО на границите си, тъй като Украйна ще влезе там много бързо. Това коментира пред бТВ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. Преди 10 г. бяха […]