https://www.gerb.bg/bg

Медведев заговори за анексия на Южна Осетия и Абхазия

Снимка: архив EPA

Русия може да анексира отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев, цитиран от „Ройтерс“.

В статия, публикувана във в. „Аргументи и факти“, той отбелязва, че идеята за присъединяване към Русия все още е популярна в двата региона и е възможно тя да бъде осъществена, ако има основателни причини за това.

Грузия загуби контрол над Осетия и Южна Абхазия след разпадането на Съветския съюз. Москва призна тяхната независимост през 2008 г. след опита на Тбилиси да си възвърне контрола над Южна Осетия със сила, което доведе до руска контраатака.

Въпреки че оттогава отношенията между Русия и Грузия се подобриха, Медведев обвини Запада, че създава напрежение около страната, като обсъжда евентуалното ѝ приемане в НАТО.

„Няма да чакаме, ако опасенията ни се доближат до реалността“, предупреждава той в статията по повод 15-ата годишнина от признаването на независимостта на двата региона, имайки предвид възможна анексия.

Грузински официални лица многократно са заявявали, че са решени страната да се присъедини към Алианса, който ще запази териториалната ѝ цялост.

През септември миналата година Русия обяви анексирането на четири области на Украйна – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, но нито една от анексиите не е получи международно признание.

В двете грузински области Южна Осетия и Абхазия, които са обект на сблъсък между Русия и Грузия веднага след разпадането на СССР, на голяма част от гражданите са раздадени руски паспорти, което се приема от Русия като предпоставка за интервенция в Грузия.

Независимостта на Южна Осетия е призната само от Русия, Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру (2009), както и частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровието. През пролетта на миналата година, когато Русия вече водеше войната си срещу Украйна, управляващите в Южна Осетия обявиха намерение за провеждане на референдум за влизане на областта в състава на РФ. По-късно се отказаха от намеренията си.

Абхазия, която се намира в най-източните части на Грузия, е призната за независима през 2006 г. само от самопровъзгласилите се Южна Осетия и Приднестровие.

Именно контролът над двете територии става и причината за т.нар. Петдневна война между Русия и Грузия през пролетта на 2008 г.

На 26 август 2008 руският президент Дмитрий Медведев официално признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия като независими държави.

Два дни по-късно парламентът на Грузия приема декларация, с която обявява Абхазия и Южна Осетия за територии, окупирани от Русия.

И Европейският съюз, и САЩ считат териториите на Грузия за окупирани от Руската федерация в нарушение на международното право.

Изявленията на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев за възможното присъединяване на Абхация и Южна Осетия към Русия противорeчат на принципите на териториалната цялост на Груция и са напълно неприемливи. Изявлението от името на управляващата фракция „Грузинска мечта“ дойде веднага след заявката на Медведев.

Заместник-председателят на парламента на Грузия Рати Ионатамишвили заявява: „Всяко едно изявление, което противоречи на териториалната цялост на Грузия, е категорично неприемливо. Ние по мирен път ще върнем нашите хора и територии. Това е нашето главно послание към нашите братя и сестри абхазци и осетинци“.

Като нелегитимно определи изявленията на Медведев и председателят на Комитета по правата на човека и гражданската интеграция в грузинския парламент Михаил Сарджвеладзе.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Баба от Пещера наби с бастун бившия си сват и го прати в болница

86-годишна баба от Пещера преби бившия си сват, съобщава...

Напук на Иран Китай не отстъпва от позицията си за трите спорни острова

Китай запазва позицията си относно трите спорни острова в...

Подпийнали младежи набиха таксиметров шофьор в Пловдив

Водачът отказал да ги качи пияни в таксито си

Турските власти арестуваха прокюрдски кмет заради връзки с ПКК

Полицията в Турция задържа кмет от прокюрдската партия в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оръжия, но не само… Какво още поиска Зеленски от Европа?

Година след опита да си отвоюва отново Източна Украйна...

Тони Димитрова разсипа Бони: Патологична лъжкиня!

Участието на Бони в кулинарната надпревара "Хелс Китчън" й...

Няма българска следа в убийството на Красимир Каменов – Къро

Българска следа в убийството на Красимир Каменов, известен като...

Литва забрани вноса на хиляди стоки от Русия и Беларус

Правителството на Литва одобри забраната, предложена от парламента на...

Николай Денков кани сърдития Борисов на публичен дебат

След свалените предизборни плакати на ПП-ДБ

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg