https://www.gerb.bg/bg

Манол Пейков е избран за европейски гражданин от България за 2023 г.

Манол Пейков, снимка: архив БГНЕС

Европейският парламент отличи народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Манол Пейков с наградата за европейски гражданин за 2023 година, съобщиха от ДБ. Пейков получава отличието за проекта „Генератори за Украйна“, по който с помощта на над 30 000 дарители са закупени повече 500 електрически генератора за Украйна. Те са предоставени за нуждите на болници, училища, социални домове и бомбоубежища в над 130 украински селища.

Депутатът благодари за признанието. По думите му всичко е започнало с идеята да закупят някакво количество лекарства. „Не мисля, че съм правил нещо специално, просто изтеглях нишката, която хората ми подаваха“, заяви той. Манол Пейков каза още, че към момента за Украйна са събрани над 2 млн. лева, а отделно са събрани и средства в помощ на пострадалите след земетресенията в Турция Сирия.

„Получих наградата от името на хилядите дарители, които се включиха и благодарение на които събрахме над 1,3 млн. лева, превърнати в повече от 500 генератора, които изпратихме в над 130 украински селища през последните десет месеца. Слава на Украйна и на всички доблестни българи, които подкрепят борбата ѝ за свобода“, изтъкна той. Според Пейков българите са готови да заемат правилната страна на историята и на човешкия морал.

Наградата бе връчена на депутата тази сутрин в Народното събрание на площад „Княз Александър I“ №1. Присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, новият български еврокомисар Илиана Иванова и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук. Отличените за европейски гражданин от България тази година са избрани от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации. Отличието се присъжда от 2008 г. на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Евросъюза.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин покани Ердоган да се видят в Казахстан

Във вторник по време на срещата си с външния...

Германската полиция разследва 16 души за нацистки лозунг в мюнхенска бирария

Германската полиция разследва 16 души, подозирани в скандиране на...

Канада праща нова порция военна помощ на Украйна

Канада планира скоро да започне изпращането на около 2000...

Гърция затваря все повече туристически обекти заради жегите

Гърция затвори редица древни туристически обекти в Атина заради...

Северна Корея се обяви за „непобедим другар по оръжие“ на Русия

Северна Корея е "непобедим другар по оръжие" на Русия....

Жертва и двама ранени при катастрофа на пътя Пловдив – Карлово

Двама души бяха ранени, а един загина при катастрофа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg