https://www.gerb.bg/bg

Магистратите могат да минат в по-горен ранг след три години от последното повишение

Снимка; архив БГНЕС

Магистратите могат да бъдат повишени в по-горен ранг след като са минали три години от последното повишение. Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ) по тълкувателно дело № 3 от 2023 година. 

То е образувано по искане на председателя на ВАС Георги Чолаков за приемане на тълкувателно решение по следния въпрос: „За повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател по чл. 234 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), необходимо ли е да са изминали три години от предходното повишаване в ранг?“

Тълкуването на разпоредбата на чл. 234 ЗСВ се налага поради възникнала противоречива съдебна практика от съдебни състави на ВАС.

Една група магистрати приемат, че за повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател не е необходимо да са изминали три години от предходното повишаване. Втората група приема, че е необходимо да са изминали три години от предходното повишаване в ранг, защото така се гарантира, че магистратът е придобил съответния стаж за по-високата длъжността.

Повишаването на магистратите в по-горен ранг е предвидено като възможност при изпълнението на три кумулативни предпоставки: 1) при получена положителна комплексна оценка „много добра“ от последното атестиране; 2) ако е прослужил на съответната или приравнена длъжност най-малко три години и 3) има необходимия съгласно чл. 164 ЗСВ юридически стаж за заемане на длъжността, съответстваща на по-високия ранг.

Възможността за повишение на магистрат преди да са изтегли трите години е възможно чрез предсрочно повишаване в ранг като поощрение.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg