Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лена Бориславова: И след едни избори на масата ще са регулатори и съдебна система

Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през лятото е неподходящо. След изборите проблемите отново ще седят на масата – регулаторите и съдебната система няма да изчезнат от само себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и ако на колегите не им харесва, сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи и да седнем и да говорим, защото ротацията наближава.

Toва заяви пред bTV Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, за отхвърления от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС меморандум за ротацията.

Припомняме, че и вчера в извънредно изявление вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви отказа си да подпише меморандума, който предлагат от парламентарната група на ПП-ДБ за ротацията в кабинета през март.

Тя обясни, че ПП-ДБ не са поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а са ги поканили на разговор с конкретна преговорна рамка. Първият проблем е какво правим с регулаторите – онези органи, които определят цената на тока, парното, водата, как се управляват обществените поръчки. Регулаторите са голяма задача, от която не можем да избягаме, а да намерим формула, по която да се реши проблемът, посочи Бориславова. Вторият проблем е по отношение на зависимостите в съдебната система и цялото общество е потресено в последните месеци. Не можем да продължим съвместното управление, ако не можем да решим тези два проблема, изтъкна Лена Бориславова.

Тя иска да види каква е визията на ГЕРБ за регулаторите и искат ли да влязат политически лица в тях.

Бориславова призова ГЕРБ да кажат какво не им харесва в меморандума на ПП-ДБ.

Тя отказа да каже кои са министрите на ПП-ДБ и на ГЕРБ, но уточни, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен от формацията на Бойко Борисов. Не може ПП-ДБ да поемат цялата вина на ГЕРБ-СДС и взаимодействието им с ДПС. Трябва да е ясно кой какво решение предлага за държавата, настоя Лена Бориславова.

Тя няма колебания за това Николай Денков да е външен министър при една евентуална ротация.

Според нея ГЕРБ не трябва да бягат от отговорност за ротацията и да кажат дали става въпрос за регулаторите и плаващите мнозинства. ПП-ДБ предлагат да има консултации за ротацията преди да се стигне до гласуването ѝ в пленарна зала на Народното събрание. Лена Бориславова очаква и ГЕРБ да предложат механизъм за квотите в регулаторите.

Тя увери, че ПП-ДБ няма да приемат номинации на бизнесмена Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсят най-добрите кадри.

По думите ѝ ключовият въпрос е не да се заменят хората на ГЕРБ-СДС и ДПС с хора на ПП-ДБ, а регулаторите да бъдат попълнени по правилния начин.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха на протест

Те настояват за вдигане на тарифата за превоз

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

ФБР разследва рухването на моста в Балтимор

ФБР започна федерално наказателно разследване на срутването на моста...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img