https://www.gerb.bg/bg

Кьовеши проверява защо българските европрокурори напускат

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е настояла върху необходимостта българските власти да направят ключови подобрения, за да започне реална работа институцията у нас: реално да бъде създадена независима административна структура към офиса на Европейската прокуратура в София, което вече е залегнало в националното законодателство; спешно да бъдат да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на EPPO в България; както и да се пристъпи към номинирането на квалифицирани кандидати за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България.

Настояването си Лаура Кьовеши е изразила в проведена онлайн среща със служебния правосъден министър Крум Зарков, на която са разискани общите условия за работа и работната среда на европейските делегирани прокурори. Тези въпроси са от компетентността на националните съдебни органи.

От съобщение на европейската прокуратура става ясно, че проверяващ екип ще дойде, за да изследва как работят колегите им у нас.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на ЕППО идва само дни след като пореден български делегиран прокурор напусна поста си, а стана ясно и че има проблеми и в администрацията на структурата.

Българската квота за делегирани прокурори е 15, а доскоро България имаше едва 9 след няколко неуспешни процедури, включително и няколко върнати от Кьовеши като несъответстващи или неотговарящи на изискванията.

В последния месец постовете си напуснаха трима. Първи се махна Бойко Калфин след спечелен конкурс за върховната прокуратура (мястото му там би се пазило до края на мандата му като делегиран прокурор). След година като делегиран прокурор напусна и Елена Попова, която реши да се върне в съда. Последно Ивайло Илиев беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие пета процедура.

Крум Зарков вече поиска Висшият съдебен съвет да изслуша ръководството на българския офис на ЕППО. Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на ЕППО в Люксембург, както и заместникът ѝ Димитър Беличев, който ръководи делегираните прокурори, работещи в България.

Преди 8 месеца при посещението си у нас Лаура Кьовеши заяви, че работят по 80 преписки. Няма информация обаче до този момент да има развитие, с изключение на една операция под името „Дисплей“, при която бяха арестувани петима души в България, Чехия и Словакия за трансгранични измами с ДДС.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Баба от Пещера наби с бастун бившия си сват и го прати в болница

86-годишна баба от Пещера преби бившия си сват, съобщава...

Напук на Иран Китай не отстъпва от позицията си за трите спорни острова

Китай запазва позицията си относно трите спорни острова в...

Подпийнали младежи набиха таксиметров шофьор в Пловдив

Водачът отказал да ги качи пияни в таксито си

Турските власти арестуваха прокюрдски кмет заради връзки с ПКК

Полицията в Турция задържа кмет от прокюрдската партия в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ потвърдиха рарешението за удари по цели в Русия с американски оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски...

Блинкън се отправя към Молдова, докато напрежението с Русия нараства

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън лети до молдовската...

Близо 40% от територията на страната е демографска пустиня

Задълбочават се зоните у нас, които се определят като...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Оръжия, но не само… Какво още поиска Зеленски от Европа?

Година след опита да си отвоюва отново Източна Украйна...

Загинали при израелски удар в Сирия

Израелска въздушна атака срещу обекти в околностите на сирийския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg