https://www.gerb.bg/bg

Курти: Сърбинът Милан Радойчич е като малкия Пригожин

Албин Курти, снимка: архив EPA

Косовският премиер Албин Курти заяви в интервю за Sky News, че Сърбия се е опитала да започне нова война, но не е успяла. По думите му, сърбите, които са се сблъскали с косовската полиция в Банска, са били от Северната бригада и Гражданска защита, ръководени от „малкия Пригожин“ (загиналият лидер на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин) Милан Радойчич.

Той е поискал от Белград Радойчич да бъде екстрадиран в Прищина и от международната общност сигурност за Косово и осъждане на Сърбия чрез санкции.

Въпреки факта, че доведоха около 80 тежко въоръжени паравоенни терористи и престъпници, които дойдоха в православния манастир Банска и убиха един от нашите полицаи, те искаха да започнат нова война, защото искаха да дестабилизират Косово„, каза Курти.

Според него сръбската страна ще опита отново, поради което би било добре Косово да се подготви „за подобни опити в бъдеще„.

За сръбския президент Александър Вучич, той каза, че „прословут автократ“, и това доказва, че е невъзможно да се извърши атака в Банска без негово знание.

Той го подготви и беше част от това, което ни се случи, като доведе хората, които седят до него на важни срещи в Белград„, отбеляза Курти.

Той припомни и твърденията на косовската полиция, че повечето от оръжията, заловени в Банска, са сръбско производство.

На въпрос за твърденията на Белград, че сърбите са сплашени, Курти каза, че самият Белград ги сплашва.

Що се отнася до диалога, Курти каза, че не може да се върне към обичайните дейности, защото нищо не е същото след 24 септември.

Припомняме, че върховният съд на Сърбия освободи в сряда от ареста Милан Радойчич, косовски сръбски политик, обвинен в незаконно производство и трафик на огнестрелни оръжия за Косово, след като той призна за участие в престрелка с косовската полиция, предава Ройтерс.

Напрежението между Белград и Прищина се повиши от 24 септември, когато около 30 въоръжени сърби се барикадираха в сръбски православен манастир близо до село Банска, в населената предимно със сърби северна част на Косово. Инцидентът завърши с престрелка, при която бяха убити трима нападатели и косовски полицай.

Престрелката от миналия месец предизвика нова международна загриженост относно стабилността в Косово, в което етническите албанци са огромно мнозинство. То обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието от миналия месец беше най-лошото от години.

Косово обвини Белград, че предоставя финансова и практическа подкрепа на Радойчич и неговата група, нещо, което Сърбия отрече.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди унгарци подкрепиха Орбан на марш за мир

Десетки хиляди унгарци маршируваха през центъра на Будапеща в...

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу „Крокус“

Властите в Москва арестуваха 18 души по обвинения в...

Мъж загина при катастрофа на Подбалканския път

Мъж загина в тежка челна катастрофа в събота вечерта...

Георги Атанасов: ЦСКА беше умъртвен в края на първенството!

Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде...

Първи подробности за ужаса с блъснат край Повеляново мъж

На мястото се извършва оглед, разследването продължава

Арабин с джип заплаши с пистолет шофьор на автобус

В социалните мрежи потребител написа, че е подал сигнал до полицията и публикува снимка на колата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шофьорка блъсна нарочно колата на друга жена в София и се закани да я ликвидира

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на жена за...

Зеленски поиска още ПВО от съюзниците си

Той призова за "пълна защита на украинското небе"

Наказват дисциплинарно всички отговорни за влаковия инцидент в София

Локомотивният машинист ще бъде отстранен от работа до приключване...

Ким Чен-ун демонстрира стрелби

Напрежение на Корейския полуостров

Гневни граждани замеряха с яйца Борислав Гуцанов (ВИДЕО)

Гневни граждани замеряха с яйца Борислав Гуцанов. Народната любов...

Загина мъж, блъснат от влак по маршрута Варна – Добрич

Влакът Варна - Добрич закъснява до този момент с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg