Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кой е разрешил на Митрофанова да чества съветската армия

Снимка: БГНЕС

Задочен спор между кмета на София и Външно министерство се проведе днес по повод Деня на съветската армия и отбелязването й в столицата, което включи и делегация от посолството на Руската федерация у нас начело с посланика Елеонора Митрофанова.

Кметът на София Васил Терзиев заяви през деня пред журналисти в Народното събрание, че е получена нота да се предприемат съответните дейности по компетентност, което означава местната власт да осигури обществения ред – не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша, коментира Терзиев. В нотата пишело: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно, заяви Терзиев и отпрати журналистите за въпроси към Външно министерство.

Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР„, каза още кметът на София.

От Външно министерство пък заявяват, че не са предоставяли разрешения за организиране на подобни чествания и това не попада в компетенциите на Министерството на външните работи.

Според МВнР – в конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

От Въшно посочват и че съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност.

Около 30-40 души са участвали в мероприятието днес, сред тях и посланик Елеонора Митрофанова, която пред БГНЕС заявява, че има разрешение за мероприятието. Отказва да коментира смъртта на опозиционера Алексей Навални, тъй като „засега няма никакви официални коментари„, но определя всички казано до този момент, като евтини спекулации. По думите й, Навални е бил сериозно охраняван, а пък руските власти изобщо нямат никакъв интерес от смъртта му.

Сред тези, които положиха цветя пред паметника на съветския войн в „Лозенец“ личат ръководителят на БСП-София Иван Таков, Светлана Шаренкова и малко симпатизанти, отново преди всичко на БСП.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

МВР синдикатът защитава Калин Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е човек от кариерата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img