https://www.gerb.bg/bg

Кой е разрешил на Митрофанова да чества съветската армия

Снимка: БГНЕС

Задочен спор между кмета на София и Външно министерство се проведе днес по повод Деня на съветската армия и отбелязването й в столицата, което включи и делегация от посолството на Руската федерация у нас начело с посланика Елеонора Митрофанова.

Кметът на София Васил Терзиев заяви през деня пред журналисти в Народното събрание, че е получена нота да се предприемат съответните дейности по компетентност, което означава местната власт да осигури обществения ред – не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша, коментира Терзиев. В нотата пишело: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно, заяви Терзиев и отпрати журналистите за въпроси към Външно министерство.

Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР„, каза още кметът на София.

От Външно министерство пък заявяват, че не са предоставяли разрешения за организиране на подобни чествания и това не попада в компетенциите на Министерството на външните работи.

Според МВнР – в конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

От Въшно посочват и че съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност.

Около 30-40 души са участвали в мероприятието днес, сред тях и посланик Елеонора Митрофанова, която пред БГНЕС заявява, че има разрешение за мероприятието. Отказва да коментира смъртта на опозиционера Алексей Навални, тъй като „засега няма никакви официални коментари„, но определя всички казано до този момент, като евтини спекулации. По думите й, Навални е бил сериозно охраняван, а пък руските власти изобщо нямат никакъв интерес от смъртта му.

Сред тези, които положиха цветя пред паметника на съветския войн в „Лозенец“ личат ръководителят на БСП-София Иван Таков, Светлана Шаренкова и малко симпатизанти, отново преди всичко на БСП.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев отрича всякаква страна в конфликта между Доган и Пеевски

Опитите да се внушава каквато и да е пристрастност...

„Възраждане“ иска пострадалите при пожарите да бъдат настанени в хотели

Възраждане ще внесе предложение пострадалите при пожарите у нас...

Лидерът на демократите в Сената подкрепи решението на Байдън

Президентът поставял интересите на Белия дом

Заради неплатен членски внос БЗНС изключи превратаджии

Българският земеделски народен съюз (БЗНС) прекрати членството на неуточнен...

Джо Байдън се отказа от битката за втори мандат (ОБНОВЕНА)

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg